Αυξήθηκε η περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί, σύμφωνα με μελέτη του ΕΦΕΤ

Μελέτη του ΕΦΕΤ καταδεικνύει αύξηση κατά 6,8% στην περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί που πωλείται σε φούρνους της χώρας μέσα σε διάστημα δώδεκα ετών. Συγκεκριμένα, η μέση περιεκτικότητα αλατιού στο μη συσκευασμένο ψωμί αυξήθηκε από 1,32% το 2012 σε 1,41% το 2024. Μόλις το 19,4% των δειγμάτων συμμορφώνεται με το όριο του 1,2% που είχε τεθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ ΕΦΕΤ και Ομοσπονδίας Αρτοποιών, ενώ το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,8%.

Ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι η αύξηση προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς το ψωμί αποτελεί σημαντική πηγή αλατιού στη διατροφή των Ελλήνων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει μέγιστη ημερήσια πρόσληψη 5 γραμμαρίων για τους ενήλικες, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων καταναλώνει σχεδόν διπλάσια ποσότητα. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής νόσου και οστεοπόρωσης, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η μείωση της πρόσληψης στα συνιστώμενα επίπεδα θα μπορούσε να σώσει έως 2,5 εκατομμύρια ζωές ετησίως παγκοσμίως.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η αύξηση του αλατιού ήταν απροσδόκητη, δεδομένου ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι εθελοντικές πρωτοβουλίες για μείωση αλατιού στα τρόφιμα είχαν θετικά αποτελέσματα. Η αποτυχία στην Ελλάδα φαίνεται να οφείλεται στην ανησυχία των αρτοποιών ότι η μείωση αλατιού μπορεί να επηρεάσει την προτίμηση των καταναλωτών και στο γεγονός ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ήταν μη υποχρεωτική.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σταδιακή μείωση αλατιού είναι αποδεκτή από τους καταναλωτές, δεν απαιτεί αλλαγές στη συνταγή και δεν επηρεάζει τις πωλήσεις, ενώ η νομοθετική ρύθμιση θεωρείται απαραίτητη για ουσιαστική και βιώσιμη αλλαγή.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Α. Ζαμπέλας, τόνισε:

«Η Ελλάδα χρειάζεται ρεαλιστική αλλά δεσμευτική πολιτική για το αλάτι. Η μείωση της πρόσληψης αποτελεί από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τις καλές προθέσεις σε ουσιαστικές και συστηματικές δράσεις».

Η μελέτη αξιοποίησε δεδομένα από την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2025 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients (ανοιχτής πρόσβασης).

Κύλιση στην κορυφή