Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή «Πάνω από όλα η υγεία σας», καλεσμένος της Ελένης Σωτηριάδου είναι ο Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός – Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής – Αντιπρόεδρος ELITOUR – Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, με αφορμή το έτος ιαματικού τουρισμού 2024.
Συντονιστείτε στο Smile TV το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Αυγούστου στις 21.00.
Οι στόχοι της Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής
Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρυχθεί παγκοσμίως σε κορυφαίο προορισμό Τουρισμού υγείας, ο οποίος εμπεριέχει τον Ιατρικό Τουρισμό, τον Ιαματικό Τουρισμό και τον Τουρισμό Ευζωίας.
Κυρίαρχο μέλημα και όραμά μας είναι η άμεση και διαδραστική συνεργασία σε συντεταγμένη πορεία με όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν επαρκούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και ειδικότερα του Ιαματικού Τουρισμού και της Ευεξίας ως διεθνούς προορισμού.
Επιβάλλεται η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την ανάδειξη της χώρας μας σε προορισμό Τουρισμού Υγείας, με στόχο την αναγέννηση της οικονομίας της χώρας και τον επαναπατρισμό του ιατρικού δυναμικού. Σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτόν παίζει και ο Ιαματικός Τουρισμός, για την ανάπτυξη του οποίου επιβάλλεται η επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των ιαματικών πηγών της χώρας και της ανάπτυξης εκεί υποδομών παροχής πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας, ευεξίας και με απώτερο στόχο την καθιέρωση 12μηνου, ποιοτικού και βιώσιμου τουρισμού.
Η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προσελκύοντας ασθενείς, τουρίστες υψηλού επιπέδου για να κρατήσουμε στην Ελλάδα τους διεθνώς καταξιωμένους Ελληνες Ιατρούς, αντικαθιστώντας το brain drain με το brain gain, καθόσο η αύξηση ασθενών θα επιβάλει τον επαναπατρισμό ιατρικού δυναμικού.
Βασικά εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας με τις σύγχρονες εφαρμογές της Εικονικής Πραγματικότητας (VR) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).
Πώς τεκμηριώνεται η Ιαματική Ιατρική ως Συμπληρωματική Ιατρική και ποιες είναι οι θεραπευτικές τις μορφές
Η Ιαματική Ιατρική μέχρι σήμερα είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια όμως της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, της μηχανικής και ειδικότερα της χημικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων αναδείχθηκε ως μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στο πλαίσιο της Κλασικής Ιατρικής.
Οι θεραπευτικές δράσεις της Ιαματικής Ιατρικής αφορούν παθήσεις του μυοσκελετικού, του νευρικού, του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του αιμοποιητικού, του γαστρεντερικού, του ουρολογικού και του ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.
Οι θεραπευτικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής με ιαματικούς φυσικούς πόρους περιλαμβάνουν την Ιαματική Υδροθεραπεία, την Ποσιθεραπεία, την Εισπνοθεραπεία, την Πηλοθεραπεία, την Θαλασσοθεραπεία, τη Σπηλαιοθεραπεία και την Βιομετεωρολογική Θεραπεία και εφαρμόζονται σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους (medispa) με τη επίβλεψη ιατρικού προσωπικού.
Η Ιαματική Ιατρική αφορά όλους μας.
Η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας
Η νέα άνθηση του Τουρισμού Υγείας με 830 εκατ. Ταξίδια διεθνώς επιβάλλει στη χώρα μας την ανάγκη να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς από τα 4.1 εκατ. ταξιδιωτών όταν ο παγκόσμιος τζίρος της βιομηχανίας του Τουρισμού Ευεξίας προσεγγίζει τα 4,4 δισ. δολ. Με 600 εκατομμύρια ταξιδιώτες, σύμφωνα με το Global Wellness InsXtute (2020), με άνοδο 6,5% έναντι 3,2% του συνολικού τουρισμού.
Η αγορά ειδικότερα του Ιαματικού Τουρισμού / Θερμαλισμού / spa, υπερβαίνει τα 100 δισ. δολ. Ενώ το 2025 θα ξεπεράσει τα 151 δισ. δολάρια, όταν ο Ιαματικός Τουρισμός κυμαίνεται μεταξύ 50 έως 60 δισ. δολ.
Οι τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο Ιατρικός Τουρισμός στη χώρα μας είναι η περίθαλψη, νοσηλεία και η αποκατάσταση χειρουργικών και παθολογικών παθήσεων με αιχμή του δόρατος την εξωσωματική γονιμοποίηση λόγων ευνοϊκών νομικών συνθηκών, η αιμοκάθαρση, η αισθητική δερματολογία και η πλαστική χειρουργική, η οφθαλμολογία κ.α.
Οι 150.000 ασφαλισμένοι που μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, με αισιόδοξο τζίρο 1 δισ. €, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των ξένων από τα ασφαλιστικά τους ταμεία σε θερμαλιστικά κέντρα ιαματικής (Health Resort), σε συνδυασμό πάντα με όλες τις εναλλακτικές μορφές του θεματικού τουρισμού, δίνουν προστιθέμενη αξία σε αυτό το σύνθετο τουριστικό προϊόν.