Τρία χρόνια πέρασαν, από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, η οποία πάλεψε με γενναιότητα απέναντι στον καρκίνο, μια ασθένεια που ποτέ δεν δίστασε να κατονομάσει και να αντιμετωπίσει με θάρρος. Αν και η κλινική της κατάσταση ήταν σοβαρή, για το ευρύ κοινό η είδηση του θανάτου της υπήρξε απροσδόκητη. Ένα γεγονός που άφησε έντονο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία.
Η δύναμη των λόγων της Φώφης
Η Φώφη Γεννηματά, μοναδική γυναίκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές του 2019, υπήρξε φωνή υπέρ της πρόληψης και αρωγός στην προσπάθεια να «σπάσει» το ταμπού γύρω από τον καρκίνο. Στις συνεντεύξεις της, μοιραζόταν με αμεσότητα και ειλικρίνεια τις προσωπικές της μάχες και τις οικογενειακές της απώλειες. «Η μητέρα μου αρρώστησε πρώτη… Ήμασταν συνέχεια στα νοσοκομεία… Χάσαμε και τους δύο γονείς μέσα σε λίγους μήνες. Όταν ήμουν 44, ήρθε η δική μου σειρά… Η πρώτη αντίδραση όλων των ανθρώπων είναι “γιατί σε μένα;”», είχε δηλώσει, προσδίδοντας δύναμη και κουράγιο σε όσους βιώνουν παρόμοιες δοκιμασίες.
«Ο πόνος του να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα… να μη θυμούνται το πρόσωπό σου… να μη γνωρίσουν την αγκαλιά σου…» είχε εξομολογηθεί με συγκίνηση, θέλοντας να δώσει έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά της μητρότητας και το φόβο που συνοδεύει κάθε μητέρα όταν αντιμετωπίζει το άγνωστο.
Η γυναικεία μαχητικότητα σε πρώτο πλάνο
Η Γεννηματά δεν αποτέλεσε απλώς μία «κόρη του Γιώργου Γεννηματά». Η δική της διαδρομή στην πολιτική αρένα υπήρξε εξαιρετικά δυναμική, με έμφαση στο «ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής», όπως η ίδια συνήθιζε να λέει. Έχοντας δίπλα της μια μητέρα που τη δίδαξε να διεκδικεί, να αγαπά και να ζει αληθινά, η Φώφη Γεννηματά πάλεψε με ταμπού και προκαταλήψεις που συχνά επιφυλάσσονται για τις γυναίκες της πολιτικής.
Σε συνέντευξή της, είχε αναφέρει τις καθημερινές διακρίσεις που αντιμετώπισε: «Έχουμε να πολεμήσουμε έντονες προκαταλήψεις. Είμαστε υποχρεωμένες να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι μπορούμε. Δουλεύουμε διπλά για να πείσουμε για τα αυτονόητα».
Το 2021 στη Βουλή, με θάρρος, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «mansplaining», σημειώνοντας: «Οφείλει να σέβεται… Κάθε φορά που νιώθει πίεση, χάνει την αστική του ευγένεια». Λόγια που αποτύπωσαν την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε παγιωμένες νοοτροπίες και να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες γυναίκες.
Η πάλη για τη μητρότητα
Σε μια από τις πιο ειλικρινείς συνεντεύξεις της, η Φώφη είχε μιλήσει ανοιχτά για τον αγώνα που έδωσε για να γίνει μητέρα. Αντιμέτωπη με αμφιβολίες από γιατρούς, χρειάστηκε να επιμείνει για δέκα ολόκληρα χρόνια ώσπου η Αιμιλία ήρθε στη ζωή. «Δεν μπορούσα να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά», είχε δηλώσει. Ακόμα και όταν αποφάσισε να υιοθετήσει, η ζωή της επεφύλαξε μια αναπάντεχη έκπληξη, με τη γέννηση της κόρης της από την τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής.
Η πολιτική διαδρομή
Γεννημένη το 1964 στους Αμπελόκηπους, με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και μια μακρά πορεία στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά άφησε έντονο το στίγμα της. Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών, ενώ αργότερα υπηρέτησε και ως Υφυπουργός Υγείας. Παρά τις αντιξοότητες, το 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας το Κίνημα Αλλαγής και προσπαθώντας να ανασυντάξει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Με την αποφασιστικότητά της κατάφερε να ηγηθεί και να ενώσει δυνάμεις υπό ένα κοινό όραμα, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε υπόδειγμα δύναμης και ευαισθησίας, αφήνοντας πίσω της μια κληρονομιά που φωτίζει τον δρόμο για τις επόμενες γενιές γυναικών, μητέρων και πολιτικών.