Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Διαρθρωτικά και στοχευμένα μέτρα για ένα καλύτερο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης γράφει στο ετήσιο αφιερωματικό τεύχος της Βεργίνα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

«Η οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ είναι ένα τιτάνιο έργο που απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις. Κυρίως όμως απαιτεί την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτή τη στιγμή μπορώ με σιγουριά να πω ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι το έμψυχο δυναμικό του. Χωρίς το «φιλότιμο» και το «ζήλο» των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, είναι βέβαιο ότι το ΕΣΥ δεν θα ήταν το ίδιο. Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζω ως Υπουργός Υγείας και επ’ ευκαιρίας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους συνολικά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που κάθε μέρα δίνουν σκληρή μάχη στην πρώτη γραμμή της υγείας.

Η υποστήριξη λοιπόν του ανθρώπινου δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Για αυτό και το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι ίσως η πιο σημαντική πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια έχουμε λιγότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στα νοσοκομεία από ό,τι είχαμε την εποχή των μνημονίων παρά τις συνεχόμενες προσλήψεις που γίνονται. Έχουμε λιγότερους ειδικευόμενους, λιγότερους γιατρούς σε άγονες περιοχές και γενικά λιγότερο ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Προφανώς οι αμοιβές των γιατρών στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά πιο χαμηλές από ό,τι άλλων γειτονικών χωρών και αυτό παίζει το ρόλο του σε μια ενιαία αγορά. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη στροφή των γιατρών στην ιδιωτική υγεία όπου και εκεί οι μισθοί είναι υψηλότεροι του Δημοσίου. Άρα ξαφνικά η επίζηλος θέση του ΕΣΥ που στην προηγούμενή μου θητεία αν έκανα οποιαδήποτε πρόσληψη καλυπτόταν σε 24 ώρες, στην παρούσα θητεία μου, ο γιατρός το σκέφτεται πάρα πολύ αν θα πάει στο ΕΣΥ.

Για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή, θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην ευημερία των εργαζομένων. Καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτεροι μισθοί, εντός πάντα των Κυβερνητικών δυνατοτήτων.

Θεσπίζουμε λοιπόν επιπλέον κίνητρα, αυξάνουμε το επίδομα της νησιωτικότητας, αυξάνουμε τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές με τα απογευματινά χειρουργεία, διευρύνουμε τις άγονες περιοχές, δίνουμε το δικαίωμα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς και λαμβάνουμε μία σειρά από διαρθρωτικά μέτρα.

Όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Δίνουμε πολύ μεγάλη ελευθερία στους γιατρούς όσον αφορά τις εργασιακές τους σχέσεις και ενισχύουμε κατά πολύ τα εισοδήματα τους. Ένας γιατρός, στο νέο ΕΣΥ που χτίζουμε τώρα, θα μπορεί να συμπληρώνει τα εισοδήματά του από τα απογευματινά χειρουργεία ή μπορεί να συμπληρώνει τα εισοδήματά του κάνοντας ιδιωτικό έργο, πέραν του ΕΣΥ, κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα. Αυτό θα δώσει στο ιατρικό σώμα μία σημαντική διέξοδο στις οικονομικές του ανησυχίες.

Όσον αφορά τους γιατρούς στα νησιά μας και γενικά στις άγονες περιοχές, θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε Δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό.

Παράλληλα με τον νόμο που ψηφίσαμε πριν από λίγο καιρό, επισπεύδονται 5.000 προσλήψεις νοσηλευτών που θα μπουν στο Σύστημα Υγείας και θα ξεκινήσουν να άμεσα να εργάζονται. Πιστεύω ότι σε διάστημα τριών έως το πολύ τεσσάρων μηνών, αυτές οι διαρθρωτικές κινήσεις, συνδυασμένες με μια ολοκληρωμένη στρατηγική και συνεχή παρακολούθηση, μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ελλείμματος προσωπικού στα νοσοκομεία και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σύστημα υγείας για το οποίο ο κόσμος να δηλώνει ότι είναι πλήρως ευχαριστημένος, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ούτε στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Όλα τα συστήματα υγείας εξ΄ ορισμού έχουν προβλήματα. Αυτό συμβαίνει διότι διαχειρίζονται άπειρες ανάγκες, με περιορισμένα μέσα. Άρα, όταν συγκρούεται η επιθυμία που είναι άπειρη, με την πραγματικότητα που είναι πεπερασμένη, δημιουργούνται προβλήματα πραγματικά. Η προτεραιότητα που έχει θέσει η Κυβέρνηση μας για τον τομέα της Υγείας είναι δεδομένη. Και αυτό φαίνεται στην πράξη. Βήμα-βήμα το ΕΣΥ αλλάζει, σε πείσμα αυτών που απαξιώνουν και μηδενίζουν τις προσπάθειες μας. Στόχος μου είναι να αφήσω ένα συνολικό σύστημα υγείας το οποίο θα παρέχει υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μου την οποία θα αισθάνονται και θα αντιλαμβάνονται. Δηλαδή να μπορεί να πει ο κόσμος ότι ναι, τώρα τα πράγματα στα νοσοκομεία και γενικά στην υγεία πηγαίνουν καλύτερα. Αν ο κόσμος το λέει αυτό η πολιτική μου θα έχει αποδώσει. Αν ο κόσμος δεν το λέει, πολύ απλά θα έχω αποτύχει. Δέχομαι όμως απολύτως την πρόκληση».

Scroll to Top