ΑΑΔΕ: Ποιοι 18άρηδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση φέτος

Χιλιάδες νέοι που έκλεισαν τα 18 θα υποχρεωθούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση φέτος ακόμα και αν είχαν εισόδημα 1 ευρώ πέρσι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Οι νέοι και νέες ηλικίας 18 ετών που απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα το 2023 και ανεξάρτητα από το αν είναι προστατευόμενα μέλη ή όχι, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος τη δική τους φορολογική δήλωση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, όταν κάποιος συμπληρώσει τα 18 έτη και είχε οποιοδήποτε εισόδημα το προηγούμενο έτος, υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση.

Ποια είναι τα κριτήρια

Επιπλέον, ένας νέος 18 ετών υποχρεούται να υποβάλει δήλωση εφόσον:

  • Απέκτησε εντός του 2023 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).
  • Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
  • Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.).
  • Ίδρυσε εντός του 2023 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του.
  • Προχώρησε εντός του 2023 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

Ποιες οι εξαιρέσεις

Η μοναδική εξαίρεση για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης αφορά όσους νέους 18 ετών δεν είχαν ούτε εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια όπως κατοικία ή αυτοκίνητο και με την προϋπόθεση να δηλώνονται ως φιλοξενούμενοι γονέων, συγγενών και φίλων, Επιπλέον, εξαιρούνται και οι φοιτητές οι λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία ζουν οι γονείς τους, πάντα με την προϋπόθεση να μην έχουν εισοδήματα.

Αυτή είναι η διαδικασία

Για να μπορέσουν να υποβάλουν δήλωση οι νέοι ηλικίας 18 ετών θα πρέπει να διαθέτουν ΑΦΜ και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει χορηγήσει ΑΦΜ αυτόματα σε όλους τους νέους από 12-18 ετών. Όσοι δεν διαθέτουν κλειδάριθμο θα πρέπει να ακολουθήσουν μια νέα ψηφιακή διαδικασία για να αποκτήσουν κωδικούς ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *