Να αναμένονται ανακοινώσεις για συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ενδεχομένως και πριν το τέλος του χρόνου δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «μια ισχυρή Εθνική Φρουρά είναι άμεσα συνυφασμένη με τους ευρύτερους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος σε απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει τη Κύπρο στις χώρες με τις οποίες οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετέσχουν σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές, είπε «θέλω να αναμένω και τη σχετική επίσημη έγκριση από το Κογκρέσο. Έχω πει πολλές φορές για την ενίσχυση των σχέσεων μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και όχι μόνο, αλλά και με ευρωπαϊκά κράτη, και με τη Βρετανία- ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του στρατηγικού διαλόγου, την ερχόμενη βδομάδα».
Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, «να αναμένετε και άλλες ανακοινώσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ενδεχομένως και πριν το τέλος του χρόνου». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση να το πράξουμε όσο υφίσταται η κατοχή, αλλά δεν είναι μόνο λόγω της τουρκικής κατοχής».
Συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας σημειώνοντας ότι «μια ισχυρή Εθνική Φρουρά είναι άμεσα συνυφασμένη με τους ευρύτερους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό τον τομέα, όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις».
Ερωτηθείς αν στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση των Βάσεων στο Μαρί «Ευάγγελος Φλωράκης» και στην Πάφο «Ανδρέα Παπανδρέου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ανέφερε δημόσια ότι όσον αφορά τη ναυτική Βάση στο Μαρί έχει συζητήσει το θέμα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι κάτι που ενδιαφέρει την ΕΕ, και θα έχει και κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, και είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί.
«Όσον αφορά την αεροπορική Βάση ΄Ανδρέας Παπανδρέου’ έχω, ήδη, ενώπιον μου από το Υπουργείο Άμυνας, τη σχετική κοστολόγηση του έργου για να μεγαλώσει η αεροπορική Βάση και είμαστε σε επαφές με την Αμερικανική Κυβέρνηση όσον αφορά τη Βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’. Και τα δύο έργα θα προχωρήσουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για τη συμμετοχή του στο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας, που γίνεται στη Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε «είμαι εδώ για να στηρίξω την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας που προφανώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι, ήδη, 16 κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κυπριακές εταιρείες πωλούν προϊόντα σε ξένα Υπουργεία Άμυνας, σε κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν φέρει σημαντικά ποσά στη χώρα μας, απασχολούν ένα σημαντικό αριθμό Κύπριων επιστημόνων με υψηλά αμειβόμενες θέσεις, για αυτό σήμερα ανακοίνωσα μια σειρά μέτρων, αποφάσεων που έχουμε ήδη λάβει – δεν ΄θα΄ τα εφαρμόσουμε, δεν θα τα σκεφτούμε – έχουν ήδη αποφασιστεί».
Σημείωσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση προχωρεί στη σύσταση ειδικού Συμβουλίου το οποίο θα προεδρεύει ο Υπουργός Άμυνας και θα είναι κάτω από τη δική του εποπτεία, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο αυτός ο τομέας. Ήδη, όπως σημείωσε, σε πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλική Κυβέρνηση για την αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού για την Κυπριακή Δημοκρατία μπήκε ρήτρα που αφορά και τη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών. Και αυτό θα γίνεται, πρόσθεσε, για όλους τους εξοπλισμούς στους οποίους θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Από τη στιγμή που υπάρχει τεχνογνωσία από κυπριακή εταιρεία, αυτή θα πρέπει να συμμετέχει στην παραγωγή του εξοπλιστικού προϊόντος που θα αγοράζουμε. Δεν μπορούμε – και είναι και οξύμωρο – να αξιοποιούν ξένες χώρες την κυπριακή αμυντική βιομηχανία και να μην την αξιοποιούμε εμείς. Και είναι για αυτό τον λόγο που προχώρησα σήμερα στις έξι συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Θα βοηθήσουμε επίσης στην εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιχορηγήσει τη συμμετοχή τους σε όλες τις ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς εκθέσεις που γίνονται για θέματα αμυντικού εξοπλισμού και μια σειρά άλλων δράσεων».
Υπάρχει, πρόσθεσε, μια τεράστια προοπτική για την κυπριακή οικονομία, μια τεράστια προοπτική η οποία φέρνει στην Κύπρο επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό και δεν είχαμε την ευκαιρία να τους επαναπατρίσουμε. «Και βλέπουμε αυτή τη βιομηχανία, την κυπριακή αμυντική βιομηχανία, να το πετυχαίνει φέρνοντας νέους στην Κύπρο να εργαστούν, συμπατριώτες μας, σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις. Και αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με τον μεγάλο μας στόχο που είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της κυπριακής οικονομίας».