Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το ζήτημα των υπερβολικών τραπεζικών προμηθειών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει ανακοινώσεις στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2025, στη Βουλή, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024. Οι συζητήσεις με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος εντατικοποιούνται από σήμερα, με στόχο να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από το υψηλό κόστος ζωής.
Έντονη Δυσαρέσκεια για τις Τράπεζες
Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την αδράνεια των τραπεζών όσον αφορά τη μείωση των προμηθειών. Ο πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του, τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να λειτουργούν πιο ανταγωνιστικά, επιστρέφοντας στην κοινωνία το όφελος από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του κράτους και των φορολογουμένων. «Η αντίδρασή τους μέχρι σήμερα δεν μας ικανοποιεί», σημείωσε, προαναγγέλλοντας σύντομες παρεμβάσεις.
Σύγκρουση Κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τα Υπερκέρδη
Το θέμα των υπερκερδών των τραπεζών έχει πυροδοτήσει αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται να φορολογήσει τις τράπεζες, ενώ το Μαξίμου ανταπαντά κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό» από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η κυβέρνηση επικαλείται τρία βασικά επιχειρήματα κατά της πρότασης για φορολόγηση των υπερκερδών:
- Δημοσιονομικοί περιορισμοί της Ε.Ε.: Οι νέοι κανονισμοί δεν επιτρέπουν τη χρήση των εσόδων από έκτακτες φορολογίες για παροχές στους πολίτες.
- Ενίσχυση της χορήγησης δανείων: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η φορολόγηση των τραπεζών δεν θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων, αλλά πιθανώς θα περιορίσει τη χορήγηση δανείων.
- Ανάγκη σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα: Η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, και η φορολόγηση θα μπορούσε να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Τα Αναμενόμενα Μέτρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στη μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων από τις τραπεζικές προμήθειες. Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν:
- Μείωση προμηθειών για μικρές συναλλαγές, ώστε να γίνουν πιο προσιτές στους πολίτες.
- Μείωση της διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, για δικαιότερη αντιμετώπιση καταθετών και δανειοληπτών.
- Διευκόλυνση στη λήψη δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα.
Η στρατηγική αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος ζωής, ένα ζήτημα που παραμένει κεντρικό στην πολιτική ατζέντα και επηρεάζει σημαντικά την εικόνα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις.