Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν σουκ-Γέολ «παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα με στρατιωτικό νόμο αναφέρει το κείμενο της πρότασης μομφής εναντίον του.
Η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες» που αφορούν τον ίδιο και την οικογένειά του και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα, όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης» διευκρινίζει το κείμενο πρότασης μομφής -γνώση του οποίου έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο- που κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τα δύο τρίτα των 300 μελών της Εθνοσυνέλευσης θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής για να περάσει, ενώ στη συνέχεια έξι μέλη του εννεαμελούς Συνταγματικού Δικαστηρίου θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχουν κενές θέσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο», λέει ο Ντάνιελ Πίνκστον, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τρόι.
Εάν η πρόταση μομφής είναι επιτυχής, η Νότια Κορέα θα πρέπει να πραγματοποιήσει νέα προεδρική ενέργεια εντός 60 ημερών. Η χώρα εφαρμόζει ένα σύστημα εκλογής με απλή αναλογική χωρίς επαναληπτικές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος θα μπορούσε να είναι στη θέση του στις αρχές του επόμενου έτους.
Διαδηλώσεις για την παραίτηση του Γέολ
Χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους του κέντρου της Σεούλ με τελικό προορισμό το προεδρικό γραφείο στην περιοχή Γιονγκσάν με κύριο αίτημα την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Επίσης πολιτικοί του κύριου αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος – το οποίο κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο ότι υποστηρίζει «δυνάμεις υπέρ της Βόρειας Κορέας» όταν κήρυξε στρατιωτικό νόμο το βράδυ της Τρίτης (3/12) πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από την Εθνοσυνέλευση. Ο ηγέτης του κόμματος Λι Γιαε Μιουνγκ οργάνωσε τη διαμαρτυρία μετά τα χθεσινοβραδινά γεγονότα.
JUST IN: 🇰🇷 South Korean protesters march towards presidential palace demanding his resignation. pic.twitter.com/SoRkDRFOJO
— Radar🚨 (@RadarHits) December 4, 2024