Βλάντιμιρ Πούτιν

Πούτιν: Αν η Ουκρανία αποκτήσει πυρηνικά, θα χρησιμοποιήσουμε όσα μέσα καταστροφής διαθέτουμε

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν απάντησε στα δημοσιεύματα που θέλουν δυτικούς αξιωματούχους να πιέζουν τον Τζο Μπάιντεν προς παράδοση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, πριν λήξη τη θητεία του. Αν και δεν είναι πιθανό το σενάριο αυτό, ο Πούτιν θεώρησε σωστό να δώσει τις πιθανές αντιδράσεις σε ένα τέτοιο σενάριο. Συγκεκριμένα είπε, «θα χρησιμοποιήσουμε τα πάντα, όσα μέσα καταστροφής διαθέτει η Ρωσία», δήλωσε σήμερα σε συνάντηση της συμμαχίας ασφαλείας πρώην σοβιετικών χωρών στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ανέφερε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτρέψει ένα τέτοιο σενάριο ενώ σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο καταστροφής που διαθέτει η Ρωσία. «Εάν κάποιος μεταφέρει επίσημα κάτι, τότε αυτό θα σημαίνει παραβίαση όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στον τομέα της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε. «Λοιπόν, δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στην ίδια την Ουκρανία. Θα παρακολουθούμε κάθε βήμα που συμβαίνει εκεί».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, αλλά ότι μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει κάποιου είδους «βρώμικη βόμβα».

Πούτιν: Τι κάνει ο Oreshnik

Μίλησε επίσης για τα χαρακτηριστικά του Oreshnik, του όπλου που δήλωσε ότι δοκιμάζει και που πρόκειται για μαζικής καταστροφής. «Δεκάδες αυτοδιαχωριζόμενες πολεμικές κεφαλές επιτίθενται στο στόχο με ταχύτητα 10 Mach. Αυτό είναι περίπου τρία χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Η θερμοκρασία των στοιχείων που χτυπούν φτάνει τους τέσσερις χιλιάδες βαθμούς. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, στην επιφάνεια του ήλιου η θερμοκρασία είναι πεντέμισι με έξι χιλιάδες βαθμούς. Έτσι, τα πάντα στο επίκεντρο της έκρηξης διαχωρίζονται σε κλάσματα, σε στοιχειώδη σωματίδια, μετατρέπονται ουσιαστικά σε σκόνη», δήλωσε ο Πούτιν.

«Ο πύραυλος πλήττει ακόμη και ιδιαίτερα προστατευμένα και αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Σημείωσε ότι, σύμφωνα με στρατιωτικούς και τεχνικούς εμπειρογνώμονες, «σε περίπτωση μαζικής και ομαδικής εφαρμογής αυτών των πυραύλων, δηλαδή πολλών, σε ένα χτύπημα, η ισχύς αυτού του χτυπήματος θα είναι συγκρίσιμη με τη χρήση πυρηνικών όπλων», αν και ο Ορέσνικ «δεν είναι ασφαλώς όπλο μαζικής καταστροφής».

«Πρώτον, επειδή, και αυτό επιβεβαιώθηκε από τη δοκιμή της 21ης Νοεμβρίου, το όπλο αυτό είναι εξαιρετικά ακριβές και, δεύτερον, δεν υπάρχει πυρηνικό φορτίο εδώ, και επομένως δεν υπάρχει πυρηνική μόλυνση μετά τη χρήση του», εξήγησε ο Πούτιν. Ο Πούτιν τόνισε ότι «αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε δοκιμές σε συνθήκες μάχης (του Ορέσνικ) ως απάντηση στα χτυπήματα των δυτικών όπλων στο έδαφος των περιοχών Μπριάνσκ και Κουρσκ».

«Φυσικά, δεν υπάρχουν ανάλογα του Ορέσνικ στον κόσμο. Και νομίζω ότι τέτοια ανάλογα δεν θα εμφανιστούν σύντομα», δήλωσε ο Πούτιν.

Στις 21 Νοεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν την Ουκρανία με ένα από τα νεότερα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, τον βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik χωρίς πυρηνικά, και ο στόχος της εκτόξευσης επιτεύχθηκε.

Scroll to Top