Χρήματα

Κομισιόν: Εύσημα στην Ελλάδα για το προσχέδιο προϋπολογισμού και τις δημοσιονομικές επιδόσεις

Θετική αποτίμηση για την Ελλάδα και άλλες επτά χώρες έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμών και δημοσιονομικών προγραμμάτων υπό το νέο πλαίσιο κανόνων. Το νέο πλαίσιο εστιάζει στον ρυθμό αύξησης των καθαρών δαπανών του προϋπολογισμού, προωθώντας τη διαφάνεια και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Λετονία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Γαλλία, πληροί τα ανώτατα όρια που έχουν τεθεί από τις Βρυξέλλες για τις καθαρές δαπάνες. Συνολικά, 17 κράτη-μέλη υπέβαλαν τα προσχέδια τους μέχρι την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου, με την Ελλάδα να λαμβάνει επαίνους για την προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Η 5η μετα-μνημονιακή αξιολόγηση

Στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», η Κομισιόν παρουσίασε και την 5η μετα-μνημονιακή αξιολόγηση για την Ελλάδα, η οποία αποτιμά θετικά την πορεία της οικονομίας. Στην έκθεση υπογραμμίζεται η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί, με ιδιαίτερη αναφορά:

  • Στον υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος εκτιμάται στο 2,1%.
  • Στη μείωση της ανεργίας, που συνεχίζει την πτωτική της πορεία.
  • Στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση, με τον προϋπολογισμό να προβλέπεται πλεονασματικός έως το 2026.

Προοπτικές για το δημόσιο χρέος

Σημαντική είναι και η μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 146,8% του ΑΕΠ έως το 2025, ενώ θετικά αξιολογείται και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που είχαν συναφθεί κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Η αναγνώριση αυτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της προόδου της ελληνικής οικονομίας και της σταθερής δέσμευσης της χώρας για δημοσιονομική υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι παραβάτες της Ευρωζώνης

Μεταξύ των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, εκτός ορίων κινείται το δηµοσιονοµικό σχέδιο της Ολλανδίας, µιας παραδοσιακά ιδιαίτερα «φειδωλής» δηµοσιονοµικά χώρας. Προειδοποίηση υπέρβασης των ορίων απευθύνει η Κοµισιόν και στη νέα κυβέρνηση της Λιθουανίας. Επισηµαίνει, επίσης, ότι τα σχέδια Εσθονίας, Γερµανίας, Φινλανδίας και Ιρλανδίας δεν συµµορφώνονται πλήρως µε τις δηµοσιονοµικές συστάσεις, ενώ παρατήρηση γίνεται και σε Λουξεµβούργο, Μάλτα και Πορτογαλία για τη διατήρηση των µέτρων στήριξης των ενεργειακών δαπανών.

Καταλήγοντας, όµως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο την έγκριση των 20 από τα 21 υποβληθέντα δηµοσιονοµικά σχέδια, µε µόνη εξαίρεση εκείνου της Ολλανδίας, που θα πρέπει να συµµορφωθεί µε χαµηλότερο όριο δαπανών.

Scroll to Top