Οι χώρες της Βαλτικής ξεκίνησαν έρευνα για τα ύποπτα επεισόδια με τα δύο καλώδια οπτικών ινών ενώ μέσα σε ομιχλώδες τοπίο Σουηδία και Φινλανδία, ενημέρωσαν με φυλλάδια τους πολίτες τους σχετικά με το πώς να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις στρατιωτικών συγκρούσεων, διακοπές επικοινωνιών και ηλεκτρικού ρεύματος. Η Γερμανία είναι η πρώτη πλευρά που έκανε ξεκάθαρα λόγο για σαμποτάζ.
Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα, καθώς το υποθαλάσσιο καλώδιο με τη Γερμανία, που «κόπηκε» ανεξήγητα, είναι και η μοναδική της τηλεπικοινωνιακή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λιθουανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους ξεκαθαρίζουν ότι αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για εχθρική ενέργεια κράτους τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να απαντήσει.
Το πρωί της Κυριακής σταμάτησε να λειτουργεί και το καλώδιο που συνδέει το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας με τη Λιθουανία, ενώ ήδη τα περιστατικά συγκρίνονται με τις εκρήξεις των αγωγών φυσικού αερίου στο δίκτυο Nord Stream πριν από δύο χρόνια», για τα οποία επικράτησε η εκδοχή της δολιοφθοράς.
Κρεμλίνο: Η Ουκρανία προτιμάει το σαμποτάζ
Για γελοίες υποψίες σε βάρος του έκανε λόγο το Κρεμλίνο. Είναι εντελώς παράλογο να κατηγορούμε συνεχώς τη Ρωσία για τα πάντα χωρίς καμία βάση. Γνωρίζετε ότι η Ουκρανία είναι αυτή που προτιμά να επιδίδεται σε σαμποτάζ στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας κι εννοώ τις εκρήξεις των αγωγών Νορντ Στριμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πασκόφ, κάνοντας λόγο για «γελοιότητες».
Ο ύπατος αρμοστής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζει ότι θα ήταν ανεύθυνο να αποδοθούν ευθύνες για το περιστατικό, γιατί θα ήταν σαν λάδι στη φωτιά. Ωστόσο, Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών από την Βαρσοβία προειδοποιούν ότι η Ρωσία «επιτίθεται συστηματικά» στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης.
Η επιθετικότητα της Ρωσίας στοχεύει και την παγκόσμια επικοινωνιακή υποδομή, μετέδωσε το CNN ενώ αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δια του Μάθιου Μίλερ εκφράζει ανησυχία «για τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο».
Βερολίνο και ΗΠΑ κάνουν λόγο για υβριδική επίθεση
Κανένας δεν πιστεύει ότι αυτά τα καλώδια κόπηκαν κατά λάθος. Και επίσης δεν με ενδιαφέρει να πιστέψω στις εκδοχές ότι ήταν άγκυρες που προκάλεσαν κατά λάθος τη ζημιά αυτών των καλωδίων. Οπότε πρέπει να συμπεράνουμε, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος το έκανε, ότι πρόκειται για μια «υβριδική» ενέργεια, επιμένει ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤΝews στο Βερολίνο, Γιώργο Παππά, το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει συνεχή παρουσία στη Βαλτική και συμμετέχει στις έρευνες, Δανίας, Σουηδίας, Φινλανδίας. Δεν δίνουν όμως λεπτομέρειες για το ύποπτο κινεζικό πλοίο όπως και για ένα τουρκικό εμπορικό που φέρεται να ελέγχθηκε στο Κίελο. Τις έρευνες έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία της Γερμανίας.
Η επιδιόρθωση του καλωδίου θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ειδικούς από τη Βαλτική.