Φωτιά στο Μάτι

Μάτι: Οι ψυχές των θυμάτων ζητούν ακόμα δικαίωση-Η τραγωδία που διαλύει ολοσχερώς τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί «απόκρυψης θυμάτων» στην τραγωδία στο Μάτι φέρνουν ξανά στο προσκήνιο ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Η φονική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018, που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, μετατρέπεται σε πεδίο έντονης εσωκομματικής διαμάχης στην Κουμουνδούρου, ενώ τα στοιχεία της δικογραφίας ρίχνουν βαριές σκιές στη διαχείριση της τραγωδίας.

Το πολιτικό παρασκήνιο και οι ευθύνες

Η καταγγελία του κ. Κασσελάκη ότι «γνώριζαν για τους νεκρούς και το απέκρυψαν» πυροδότησε νέες εντάσεις, στοχεύοντας κυρίως τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. «Γνώριζαν ότι άνθρωποι είχαν χαθεί και παρίσταναν ότι δεν συμβαίνει τίποτα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος όχι σε επιχειρησιακές αδυναμίες, αλλά σε μια «συνειδητή απόφαση συγκάλυψης».

Αυτή η τοποθέτηση έφερε ξανά στο φως τα ηχητικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Σύμφωνα με αυτά, πριν από τη σύσκεψη υπό τον τότε πρωθυπουργό, αρμόδιοι παράγοντες γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, αλλά προτίμησαν να αποκρύψουν την αλήθεια από την κοινή γνώμη και, ενδεχομένως, από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Κουμουνδούρου σε άμυνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά σφοδρά, μιλώντας για «πολιτική τυμβωρυχία» και οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την κομματική βάση, λίγες ημέρες πριν την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα του κ. Κασσελάκη, η Κουμουνδούρου τον κατηγορεί ότι εξυπηρετεί «αντι-ΣΥΡΙΖΑ συμφέροντα».

Ο Παύλος Πολάκης, ένας από τους κεντρικούς στόχους των δηλώσεων Κασσελάκη, πέρασε στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «εκτελεστή εντολών» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι μόνο αισχρές, αλλά και συντονισμένες από τους πολιτικούς μας αντιπάλους», τόνισε.

Ντοκουμέντα που καίνε

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως περιγράφουν μια συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης της τραγωδίας. Στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας φέρεται να γνώριζαν από νωρίς για την ύπαρξη νεκρών, αλλά επέλεξαν να μην ενημερώσουν τα ΜΜΕ ή την πολιτική ηγεσία.

Η δικογραφία περιλαμβάνει μαρτυρίες που καταδεικνύουν ότι ήδη από τις 19:08, οι πρώτοι νεκροί είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ στις 23:20, πριν τη σύσκεψη του κ. Τσίπρα, το ΕΚΕΠΥ είχε ζητήσει σάκους περισυλλογής νεκρών. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κανείς δεν έκανε αναφορά στους νεκρούς.

Επικοινωνιακές φιέστες πάνω στις στάχτες

Η κυβερνητική σύσκεψη που μεταδόθηκε ζωντανά εκείνη τη νύχτα αποδείχθηκε ένα επικοινωνιακό φιάσκο. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για τη φωτιά, αλλά όχι για τα θύματα. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής μιλούσαν για «ύφεση της φωτιάς», ενώ το Μάτι ήταν ήδη στάχτη.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωνε «τουλάχιστον 20 νεκρούς», αποκαλύπτοντας την τραγική πραγματικότητα που είχε αποκρυβεί μέχρι τότε.

Η πολιτική εργαλειοποίηση μιας τραγωδίας

Η τραγωδία στο Μάτι έχει γίνει το πεδίο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης που αναδεικνύει τις ευθύνες, τις παραλείψεις, αλλά και την υποκρισία. Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επενδύει στην αποδόμηση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Κουμουνδούρου επιχειρεί να συσπειρώσει τα μέλη της γύρω από το αφήγημα του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Ωστόσο, αυτή η διαμάχη δεν μπορεί να επισκιάσει το γεγονός ότι η τραγωδία του Ματιού παραμένει ανεξίτηλη στις μνήμες όλων και οι 102 νεκροί εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση.

Κύλιση στην κορυφή