Ηλεκτρικός

O «Ηλεκτρικός» της Αθήνας αλλάζει -Ποια μεγάλα έργα αναβαθμίζουν τη Γραμμή 1 του Μετρό

Μια σειρά από έργα θα συνδράμουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της Γραμμής 1 του Μετρό, η οποία εξυπηρετει δεκάδες χιλιάδες επιβάτες καθημερινά.

Σε σημαντική αναβάθμιση υποβάλλεται η Γραμμή 1 του Μετρό της Αθήνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΣΤΑ.ΣΥ. να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στο επιβατικό κοινό, βάζοντας τέλος στις παθογένειες του «Ηλεκτρικού».

Πρόκειται για εκτεταμμένες παρεμβάσεις που επεκτείνονται από την καθολική ανανέωση των συρμών μέχρι την ολιστική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την ενσωμάτωση σύγχρονου συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση των συρμών.

«Λίφτινγκ» σε 14 συρμούς

Με δεδομένο ότι συρμοί 8ης παραλαβής, λειτουργούν από το 1984 έχοντας υπερβεί τον προσδοκώμενο χρόνο ζωής που είναι τα 30 χρόνια, η ΣΤΑ.ΣΥ. προχωράει στην αναβάθμισή τους μέσω του υπό εξέλιξη έργου ανακαίνισης 14 συρμών, το οποίο θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τρένων κατά περίπου 25 έτη. Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να έχει παραδοθεί από τον ανάδοχο το πρότυπο όχημα συρμού και εντός του 2025 να ξεκινήσει η τμηματική παράδοση των ανακαινισμένων συρμών.

Η σύμβαση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2022 μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και της αναδόχου εταιρείας Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles.

Στις «επεμβάσεις» στους συρμούς συγκαταλέγονται η αντικατάσταση των παλαιών και ενεργοβόρων DC κινητήρων έλξης με σύγχρονους κινητήρες AC και του συστήματος έλξης, η αντικατάσταση της περιστρεφόμενης γεννήτριας με σύγχρονη γεννήτρια στατικού τύπου, η αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού, η τοποθέτηση νέου δαπέδου, η αντικατάσταση καθισμάτων και παραθύρων, όπως και οι ενέργειες για τη διευκόλυνση των επιβατών ΑμΕΑ (προσβάσιμοι συρμοί, τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για τα αμαξίδια).

Σύγχρονα φώτα τεχνολογίας LED και αντιολισθητική προστασία

Κρίσιμο έργο, επίσης, θεωρείται και η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών και λαμπτήρων φθορίου με φωτιστικά και λαμπτήρες τεχνολογίας Led -παρέμβαση, που πέρα από το ενεργειακό και αισθητικό όφελος, ενισχύει ουσιαστικά και το αίσθημα ασφάλειας των επιβατών. Σύμφωνα με πληροφορίες του carandmotor.gr, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε 15 σταθμούς της Γραμμής 1 και η διαδικασία προχωρά και στους υπόλοιπους 9 σταθμούς. Σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες αντιολισθητικής προστασίας εκτεθειμένων στα καιρικά φαινόμενα επιφανειών των σταθμών.

Νέα, ασφαλέστερα κιγκλιδώματα

Στην κατεύθυνση της περαιτέρω φύλαξης της θωράκισης του δικτύου της Γραμμής 1 κινείται και το έργο αντικατάστασης 5.600 μέτρων συρματοπλέγματος της περίφραξης με νέα, ασφαλέστερα κιγκλιδώματα από ηλεκτροπρεσσαριστή σχάρα, έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται και είναι προϋπολογισμού 761.000 ευρώ.

Oι ανανεωμένοι σταθμοί της Γραμμής 1

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού τεχνικών παρεμβάσεων της ΣΤΑ.ΣΥ σε σταθμούς της παλαιότερης Γραμμής 1 του Μετρό ολοκληρώθηκαν τεχνικές εργασίες μεγάλης κλίμακας στους σταθμούς «Ομόνοια» και «Βικτώρια» και δρομολογούνται παρεμβάσεις και σε άλλους σταθμούς. Ειδικότερα για τον σταθμό «Μοναστηράκι» έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση τεχνικής λύσης για τον περιορισμό του κενού μεταξύ συρμού και αποβάθρας, η επισκευή των στεγάστρων, καθώς  και εργασίες επιχρισμάτων και χρωματισμού.

Μεταξύ άλλων, στους σταθμούς «Ομόνοια» και «Βικτώρια» έγιναν εργασίες επιχρισμάτων και χρωματισμού της τοιχοποιίας του συνόλου των σταθμών – που εμφάνιζαν φθορές κυρίως λόγω παλαιότητας και υγρασίας – καθώς και αφαίρεσης γκράφιτι από επιφάνειες.

Ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση των συρμών

Σε εξέλιξη, παράλληλα, βρίσκεται το έργο εγκατάστασης συστήματος ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτροπέδηση των συρμών – στο πλαίσιο του έργου ανακαίνισης δύο υποσταθμών έλξης της Γραμμής 1 σε Νέο Φάληρο και Ηράκλειο – που πέρασε το καλοκαίρι από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης.

Με το συγκεκριμένο έργο, η Γραμμή 1 του Μετρό γίνεται το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας που εγκαθιστά το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο στην πράξη θα επιτρέψει την αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται από την επιβράδυνση των συρμών, μετατρέποντας την κινητική σε ηλεκτρική ενέργεια. Υπολογίζεται ότι θα ανακτάται ενέργεια 4.500 MWh τον χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης στη Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά».

Το έργο αποτελεί μια κατεξοχήν «πράσινη» επένδυση, που μετά την αρχική του λειτουργία στη Γραμμή 1 και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του, θα προκριθεί και για τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό. Πέρα από το φιλοπεριβαλλοντικό, ενεργειακό, αλλά και οικονομικό του αποτύπωμα, θα συμβάλλει και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου ηλεκτροδότησης και τη μείωση των βλαβών, που οφείλονται στον ξεπερασμένο λόγω παλαιότητας εξοπλισμό. Αντίστοιχο σύστημα ανάκτησης της ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβράδυνση των συρμών προβλέπεται να εγκατασταθεί στους υποσταθμούς της υπό κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό.

Φύλαξη με drones

Σύμμαχο της ΣΤΑ.ΣΥ. στη φύλαξη της πλέον ευάλωτης σε επιθέσεις και βανδαλισμούς γραμμής -καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της είναι υπέργειο- αποτελούν τεχνολογικά εξελιγμένων drones, που χρησιμοποιούνται πιλοτικά από το 2023 και η χρήση τους το 2024 επεκτάθηκε.

Τα πτητικά μέσα είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες και προβολείς, με αποτέλεσμα κατά τις περιπολίες τους, να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τους κινδύνους και σε συνεργασία με τους φύλακες και την ΕΛ.ΑΣ, να αποτρέπουν επιθέσεις και δολιοφθορές. Από την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος, περιστατικά κλοπής υλικοτεχνικού εξοπλισμού εντός της τροχιάς, συμβάντα ρίψης πετρών από πεζογέφυρες, απόπειρες αυτοκτονίας, καθώς περιστατικά βανδαλισμών έχουν περιοριστεί. Ειδικότερα, το 2023 απετράπησαν 110 τέτοια περιστατικά και για το 2024 τα περιστατικά αποτροπής ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 80. 

Επεμβάσεις και στις Γραμμές 2 & 3

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι Γραμμές 2& 3, με την ΣΤ.ΑΣΥ. ανακοινώνει πρόσφατα την προκήρυξη δυο διαγωνισμών αλλαγής σιδηροτροχιάς 32 χλμ. με έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία (καμπύλες) του δικτύου, όπου και σημειώνεται η μεγαλύτερη καταπόνηση κατά την εκτέλεση καθημερινού και αδιάλειπτου μεταφορικού έργου.

Διαγωνισμός προκηρύχθηκε πρόσφατα και για εργασίες στεγανοποίησης των γυάλινων πυραμίδων/θόλων και στεγάστρων που είναι εγκατεστημένα στους σταθμούς «Περιστέρι», «Αιγάλεω», «Κεραμεικός», «Δουκίσσης Πλακεντίας», «Νομισματοκοπείο», «Πανεπιστήμιο», «Άγιος Δημήτριος». Επιπλέον στεγανοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στα γυάλινα στέγαστρα των δύο εισόδων του σταθµού «Νομισματοκοπείο» και στο γυάλινο στέγαστρο στην είσοδο του σταθµού «Αγία Παρασκευή». Στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των διαρροών και επομένως προβλέπονται μια σειρά από εξειδικευμένες εργασίες.

Scroll to Top