Πύραυλος

Κλιμακώνεται η ένταση μετά την απόφαση Μπάιντεν για την Ουκρανία-Παγκόσμια ανησυχία

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας, λίγους μήνες πριν αποσυρθεί από την θέση του Προέδρου των ΗΠΑ. Μάλιστα, έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία βρίσκεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα δυναμιτίσει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με την πρώτη να δηλώνει πως αν αυξηθεί η ένταση ενδέχεται να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης Μπάιντεν, σε ρωσικό βομβαρδισμό στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 11 άτομα.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας των Συντηρητικών, Τζέιμς Κάρτλιτζ, σήμερα το πρωί δήλωσε πως ελπίζει η απόφαση Μπάιντεν να ωθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, σερ Κιρ Στάρμερ, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, αρχές Σεπτεμβρίου, είχε θέσει το θέμα στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος όμως τότε είχε αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Μερικές μέρες αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ αυτών ο Γκραντ Σαπς και ο Μπεν Γουάλς, είχαν ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς βαλλιστικούς πυραύλους παρά τις τότε αντιρρήσεις του Τζον Μπάιντεν. Σε σημερινές του δηλώσεις ο σερ Κιρ Στάρμερ, καθ’ οδόν προς τη σύνοδο των G20 στη Βραζιλία, υπογράμμισε πως δεν έχει πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν, όπως έκανε πριν από μερικές μέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ τόνισε πως «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Σι σε Στάρμερ στους G20: Ο κόσμος μπαίνει σε εποχή αναταράξεων

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ είπε σήμερα στον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή «αναταράξεων», στην πρώτη διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών από το 2018. «Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και αλλαγών», είπε ο Σι στον Στάρμερ σε επικοινωνία τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ρωσία: Ο Μπάιντεν «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Την ίδια ώρα την δική της απάντηση στην απόφαση Μπάιντεν στέλνει το Κρεμλίνο λέγοντας πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο οποίος δεν παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα οπλικά συστήματα και είπε ότι η Ουκρανία ήδη πλήττει τη Ρωσία χρησιμοποιώντας παρόμοιους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Πρόσθεσε επίσης πως η επέκταση της χρήσης τους θα «καταστρέψει πλήρως τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

Και ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως ακόμη, πράγμα μάλλον παράδοξο και -σύμφωνα με αναλυτές- ανησυχητικό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η αμερικανική απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αν επιβεβαιωθεί επισήμως από την Ουάσιγκτον ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε έγκριση στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, η έγκριση αυτή θα οδηγήσει «σε μια θεμελιωδώς νέα κατάσταση όσον αφορά την ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη σύγκρουση», προειδοποίησε.

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Ο Μπάιντεν θέλει να ξεκινήσει Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Την ίδια ώρα, ο γιος του επανεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν ότι προσπαθεί να ξεκινήσει Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως υποστήριξε, η πρόσφατη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο προτού ο πατέρας του, Ντόναλντ Τραμπ, αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, προσθέτοντας πως πρόκειται για υπονόμευση του νέου Προέδρου και απόφαση που «φέρνει το χάος». «Φαίνεται ότι θέλει να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ειρήνη και να σώσει ζωές. Πρέπει να κλειδώσω αυτά τα τρισεκατομμύρια δολάρια. Ζωή καταραμένη!!! Ηλίθιοι!», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter).

Αντιδράσεις από Ουγγαρία και Σλοβακία

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο. Είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο» να επιτραπεί στην Ουκρανία να εξαπολύει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσίας χρησιμοποιώντας όπλα από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει αναχθεί σε έντονο επικριτή των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης του μπλοκ προς το Κίεβο.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, αντιτάχθηκε επίσης στην απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε πλήγματα κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι αποσκοπεί στο να ματαιώσει ή να καθυστερήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης, μια απόφαση που ματαιώνει τις ελπίδες για την έναρξη οποιωνδήποτε ειρηνευτικών συνομιλιών και τον τερματισμό των αμοιβαίων δολοφονιών των Σλάβων στην Ουκρανία», ανέφερε ο Φίτσο σε δήλωσή του.

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν καλεί τον στρατό να βελτιώσει τις ικανότητές του για να είναι έτοιμος για πόλεμο

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ζήτησε από τον στρατό της χώρας να βελτιώσει τις ικανότητές του σε βαθμό που να είναι έτοιμος για πόλεμο, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης τόνισε ότι ο απειλητικός χαρακτήρας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, και η στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Βόρεια Κορέα έχουν φέρει την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο στη «χειρότερη φάση της Ιστορίας», καλώντας για πολεμικές προετοιμασίες, σύμφωνα με το KCNA.

Πιέσεις από τη Δύση στον Ζελένσκι για να λήξει τον πόλεμο πριν τον Τραμπ

Συνεχείς και ολοένα και εντεινόμενες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από ευρωπαϊκές και ευρύτερα δυτικές χώρες προκειμένου να αλλάξει στάση αναφορικά με τον πόλεμο με την Ουκρανία και να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να λήξει ο πόλεμος που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια πλέον. Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg το οποίο θέτει στην εξίσωση και τον παράγοντα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ από τις 20 Ιανουαρίου όταν και θα ορκιστεί στο Καπιτώλιο.

Η πίεση αυξάνεται καθώς, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να επιτύχει μια αποφασιστική νίκη. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμμαχοι του Κιέβου ζητούν από τον Ζελένσκι να εξετάσει συμβιβασμούς, κάτι που ο ίδιος έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά.

Πρόταση ανακωχής από τον Ερντογάν

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για ανακωχή στις συνομιλίες της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην περιοχή του Ντονμπάς, την ανάπτυξη διεθνών στρατευμάτων και την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας στην Ουκρανία. Παρότι η τουρκική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια τέτοια πρόταση είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία, τη θεωρεί την πιο ρεαλιστική λύση για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να προτείνει και «πάγωμα» της διαδικασίας ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ για 10 χρόνια.

Η πρόταση του Ερντογάν έρχεται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις θέσεις της στο πεδίο της μάχης. Πρόσφατα, η παρουσία Βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο πλευρό της Ρωσίας έχει αυξήσει τις ανησυχίες των δυτικών δυνάμεων, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανή αποστολή έως και 100.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος μέσα στο επόμενο έτος, αλλά ζητά από τους συμμάχους του περισσότερα όπλα για να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας. «Για εμάς, νίκη σημαίνει μια ισχυρή Ουκρανία. Είτε αυτό γίνει μέσω της διπλωματίας είτε στο πεδίο της μάχης, είναι μια άλλη συζήτηση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ωστόσο, οι πιθανότητες διαπραγματεύσεων μειώνονται, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει ελάχιστη διάθεση για συμβιβασμό. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σολτς, ο Πούτιν ανέφερε ότι παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες, αλλά τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και τις εδαφικές της κατακτήσεις. Στο μεταξύ, η γλώσσα της τελικής ανακοίνωσης της G20 για την Ουκρανία προβλέπεται να απογοητεύσει το Κίεβο, καθώς φαίνεται να επαναλαμβάνει τη στάση που είχε υιοθετηθεί στη Νέα Δελχί το προηγούμενο έτος, όταν η καταδίκη της ρωσικής εισβολής είχε υποβαθμιστεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει ότι μπορεί να πείσει τον Ζελένσκι να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δει απόρρητες εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει περισσότερα εδάφη αν συνεχιστεί η σύγκρουση. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία φαίνεται επίσης πρόθυμη να συνεχίσει τις μάχες, πιστεύοντας ότι η στρατηγική φθοράς που ακολουθεί αποδίδει.

Οι προτάσεις του Ερντογάν μπορεί να βρουν υποστηρικτές ανάμεσα σε ορισμένους συμμάχους του Κιέβου που ανησυχούν ότι η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πιθανότητα ειρήνης. «Ό,τι και να λέει ο Πούτιν, δεν θέλει ειρήνη και δεν είναι έτοιμος να τη διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δείχνει να προετοιμάζεται για περαιτέρω κλιμάκωση.

Scroll to Top