Οι πρόωρες αποπληρωμές «θεωρώ ότι αντικατοπτρίζουν την ισχυρή θέση της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε πάντα να εκπλήσσουμε ευχάριστα τις αγορές. Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένετε επιπλέον αποπληρωμές ύψους 5 δισεκατομμυρίων το 2025 από τα δάνεια του Greek Loan Facility που θα ωρίμαζαν μεταξύ 2033 και 2042», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking».
Επιπλέον τόνισε, «Θα το ξαναπώ, είναι μια ένδειξη της εμπιστοσύνης που χαίρουμε όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά μας, της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και της συνολικής ισχύος της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, κάτι που δεν θα περίμεναν πολλοί πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια». Επισήμανε πάντως πως «έχουμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που κληρονομήσαμε, τα οποία δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως, ιδίως όταν πρόκειται για τους μισθούς, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε πάρα πολύ κατά τη δεκαετία της κρίσης, η οποία ήταν αναίτια μακρόσυρτη, για λόγους που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη». Η οικονομία έχει αναπτυχθεί λόγω της πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ μέσω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης το χρέος έχει καταφέρει να μειωθεί «σε χρόνο ρεκόρ». Παράλληλα υπογράμμισε πως αυτό το μέτρο έχει όφελος και στον τραπεζικό τομέα, καθώς δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ παράλληλα επωφελούνται από φθηνότερα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως επόμενο στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων σε περισσότερους τομείς της οικονομίας, εφόσον δημιουργηθεί μία σταθερή δημοσιονομική βάση.
Απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη των επενδύσεων στα επόμενα δύο τρίμηνα «δεδομένου και του αβέβαιου γεωπολιτικού περιβάλλοντος», ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα πηγαίνει αντίθετα από τη γενική τάση, ενώ υπάρχει μία σταθερή πλειοψηφία καθώς και με την προσωπική του δέσμευση, οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας του, το 2027. Σημείωσε πως η πολιτική σταθερότητα αποτελεί πλεονέκτημα το οποίο ευνοεί τους επενδυτές. Υπογράμμισε δε πως «όταν εξετάζουμε τη γεωπολιτική, αυτό που μπορεί να είναι πρόκληση μπορεί επίσης να είναι ευκαιρία. Για παράδειγμα, βλέπουμε την Ουκρανία και τη φρικτή κατάσταση στην Ουκρανία. Αλλά όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για τις ενεργειακές ροές, έχει ανοίξει μια νέα όδευση για την εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό σύστημα μέσω της Ελλάδας. Πρόκειται για αέριο που φτάνει μέχρι την Ουκρανία».
Μίλησε όμως και για μακροπρόθεσμες προκλήσεις επισημαίνοντας: «Κοιτάζω τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, αλλά και τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Υπό αυτή την έννοια, η Ελλάδα ως σταθερή χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της Ευρωζώνης, σε αυτή τη γεωγραφική θέση, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες μαζί με τις προκλήσεις».