Η επέτειος συμπλήρωσης 41 χρόνων από την ανακοίνωση του ψευδοκράτους τιμήθηκε σήμερα, με αντικατοχική πορεία στη Λευκωσία. Κυρίως μαθητές με κυπριακές σημαίες και συνθήματα όπως «Κύπρος – Ενωμένη – Ομοσπονδιακή», «Ανεξαρτησία – Λευτεριά – Δημοκρατία», «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», βρέθηκαν στους δρόμους και επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ως μαθητές και μαθήτριες, το μέλλον αυτού του τόπου, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που εξελίσσονται ανά το παγκόσμιο, σήμερα καλούμαστε να πράξουμε το καθήκον μας προς τον τόπο και το λαό μας, ανέφερε η Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γεωργία Γρηγορίου δηλώνοντας ότι «θα δώσουμε αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου, μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, για να ανατρέψουμε τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και όσων έμμεσα ή άμεσα προωθούν τη διχοτόμηση. Ως ΠΣΕΜ, συνεχίζουμε τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, στηριγμένοι στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Από την άλλη μεριά, οι Τούρκοι γιόρτασαν την ημέρα αυτή με στρατιωτική παρέλαση «γιόρτασαν» στα κατεχόμενα την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους (15 Νοεμβρίου 1983) ενώ εκφράσθηκαν και πάλι ακραίες θέσεις στο Κυπριακό. Πριν από την παρέλαση, στην κατεχόμενη Λευκωσία και τα μαχητικά να υπερίπτανται, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ μιλώντας ανέφερε πως «κανείς να μην περιμένει να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι της Κύπρου το κράτος τους το οποίο ίδρυσαν με μεγάλες αυτοθυσίες παρά τις κάθε είδους δυσκολίες και κάτω από την στέγη του οποίου ζουν με ασφάλεια».
Οι Τούρκοι της Κύπρου, ανέφερε, «δεν θα υποχωρήσουν ποτέ από τα κέρδη που απέκτησαν. Η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια Τουρκία είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου και της ΤΔΒΚ. Θα συνεχίσει να εργάζεται με όλη της τη δύναμη για τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου».
41 χρόνια πριν ο Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους ύστερα από την εισβολή της Τουρκίας το 1974. Η λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία βόρεια Κύπρου» η οποία δημιουργήθηκε ως συνέχεια της εισβολής το 1974, έχει αναγνωριστεί μόνο από τη Τουρκία και το ΕΔΑΔ την έχει χαρακτηρίσει υποτελή στη Τουρκία, διοίκηση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.
Μήνυμα Ν. Χριστοδουλίδη: Η 15η Νοεμβρίου είναι μία θλιβερή ημερομηνία-Η παρανομία δεν παράγει Δίκαιο
Σε μήνυμά του, με αφορμή τη σημερινή επέτειο ανακήρυξης του Ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζει ότι η 15η Νοεμβρίου 1983 δεν είναι μόνο μια θλιβερή ημερομηνία. Είναι, εξηγεί, η απόπειρα νομιμοποίησης της τουρκικής κατοχής, αλλά και της ληξιαρχικής διχοτόμησης της Κύπρου, «κάτι το οποίο ποτέ δεν θα επιτρέψουμε και ποτέ δεν θα δεχθούμε».
«Η πολυετής προσπάθεια της Τουρκίας για πολιτική και διπλωματική νομιμοποίηση του μορφώματος που δημιούργησε και συντηρεί στα κατεχόμενα, παραμένει χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα», συμπληρώνει ο ΠτΔ τονίζοντας πως, «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη αναγνωρισμένη Αρχή στην κυπριακή επικράτεια, η οποία – και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το λησμονούμε- εδώ και 20 χρόνια είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας. H παρανομία δεν παράγει Δίκαιο».
Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς «στην προσπάθεια για δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, με ζητούμενο την απελευθέρωση της χώρας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωσή της, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση για την 41η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους
«Η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 41 χρόνια στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και απαξίωση της διεθνούς έννομης τάξης», σημειώνει η ελληνική διπλωματία.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984, καταδίκασε ρητά αυτή την ενέργεια ως παράνομη και άκυρη και κάλεσε όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην αναγνωρίσουν, να μην διευκολύνουν ή με οποιονδήποτε τρόπο, βοηθήσουν την αποσχιστική αυτή οντότητα», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συμβάλλει υπεύθυνα για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφέρει επίσης το υπουργείο Εξωτερικών.