Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με τον φιλόσοφο Μπρυκνέρ

Με τον Γάλλο συγγραφέα και φιλόσοφο Πασκάλ Μπρυκνέρ θα συναντηθεί στις 18:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα ντιμπέιτ σχετικά με τα μεγαλύτερα διεθνή ζητήματα που διοργανώνει το iefimerida.gr στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος διανοητής -ο επιδραστικότερος ίσως Ευρωπαίος διανοούμενος των τελευταίων ετών, με τα μπεστ σέλερ βιβλία σε όλο τον κόσμο- θα συνομιλήσουν για τη διεθνή επικαιρότητα και τα μεγάλα ζητήματα της εποχής στο σημερινό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται από τους δύο μεγάλους πολέμους στην περιοχή -την Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή-, την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δρ Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ποιος είναι ο Πασκάλ Μπρυκνέρ

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, γεννημένος το 1948 στο Παρίσι, είναι Γάλλος συγγραφέας. Το όνομά του συνδέθηκε με τους «Νέους φιλοσόφους» και έγινε παγκοσμίως γνωστός με τα «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα», που πρωτοεκδόθηκαν το 1981 και έγιναν ταινία από τον Ρόµαν Πολάνσκι το 1992.

Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στη Σορβόννη και έχει δημοσιεύσει έργα που αναλύουν τη γαλλική κοινωνία, επικρίνοντας την πολιτική ορθότητα. Στο βιβλίο του «Ένας σχεδόν τέλειος ένοχος» επιкρίνει την επίδραση της πολιτικής ορθότητας και του νέου ταυτοτισμού, προειδοποιώντας για τις επικίνδυνες συνέπειές τους.

Η γραφή του χαρακτηρίζεται από τολμηρές αναλύσεις και κριτική σκέψη της σύγχρονης κουλτούρας. Αναμφίβολα, είναι ένας από τους επιδραστικότερους δημόσιους διανοούμενους των τελευταίων ετών στην Ευρώπη που δεν διστάζουν να πάρουν θέση σε καυτά ζητήματα. Σφοδρός πολέμιος της αποδόμησης του Δυτικού πολιτισμού και του πολιτικού Ισλάμ, ο Μπρυκνέρ δεν διστάζει συχνά-πυκνά να κατηγορήσει τόσο την Αριστερά όσο και τη Δεξιά γιατί δεν μπόρεσαν να ακούσουν τις έγνοιες των ανθρώπων: τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μαζική παράνομη μετανάστευση και τον φόβο του ριζοσπαστικοποιημένου Ισλάμ, που είναι βίαιο και επιθετικό.

Scroll to Top