Μερίδιο από τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο, του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας διεκδικεί με αξιώσεις η Ελλάδα, καθώς διαθέτει ποιοτικές και πλούσιες φυσικές ιαματικές πηγές.
Καταγράφεται αύξηση του ιαματικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο που αγγίζει τα 90 δισ. δολάρια περίπου, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18% έως το 2025.
Διεθνώς υπάρχουν καταγεγραμμένες 36.000 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών σε 130 χώρες. Αυτή η επενδυτική τάση αυξάνεται συνέχεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ εδώ και χρόνια έχει μεγάλη δυναμική σε Κίνα και Ιαπωνία.
Η Ελλάδα παγκόσμιος προορισμός ιαματικού τουρισμού
Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ελληνικού τουρισμού υγείας προσελκύοντας αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του κόσμου. Μάλιστα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό. Διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αξιοποιήσει την πλεονεκτική της θέση.
Τα παραπάνω αναδείχθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Λέσβου, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ιαματικών πηγών.
Την ημερίδα, διοργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕΛΙΤΟΥΡ, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών & Λέσβου και της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Mythical Coast, στην Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, επιστημονικού, επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.