Το FBI προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς σχετικά με δύο νέα ψευδή βίντεο που επικαλούνται δήθεν τρομοκρατικές απειλές και εκλογική νοθεία, στην τελευταία μιας σειράς προσπαθειών παραπληροφόρησης που αξιωματούχοι περιμένουν ότι θα ενταθεί καθώς οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σήμερα για τον επόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ του Τραμπ και της Χάρις.
Ένα χαλκευμένο βίντεο που υποτίθεται ότι προερχόταν από την ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου έκανε λόγο για υψηλού βαθμού τρομοκρατική απειλή και καλούσε τους Αμερικανούς να «ψηφίσουν εξ αποστάσεως», ενώ ένα άλλο βίντεο περιελάμβανε ένα ψευδές δελτίο Τύπου που υποτίθεται πως εξέδωσε η υπηρεσία και μιλούσε για στημένη ψηφοφορία μεταξύ κρατουμένων σε πέντε φυλακές.
Αμφότερα «δεν είναι αυθεντικά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών. «Προσπάθειες εξαπάτησης του κοινού με ψευδές περιεχόμενο σχετικά με εκτιμήσεις απειλών και δραστηριότητες του FBI αποσκοπούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική διαδικασία μας και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα».
Χθες, Δευτέρα, αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν πως περιμένουν ότι εξωτερικές επιχειρήσεις επιρροής «θα ενταθούν την ημέρα των εκλογών και τις επόμενες εβδομάδες», ιδιαίτερα στις επτά αμφίρροπες πολιτείες: την Αριζόνα, την Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.
Ωστόσο η διευθύντρια της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ Τζεν Ίστερλι δήλωσε πως η υπηρεσία της δεν έχει δει στοιχεία οποιασδήποτε δραστηριότητες που θα μπορούσε να επηρεάσει απευθείας το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών.
Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία για ένα ψευδές βίντεο που υποτίθεται ότι έδειχνε έναν Αϊτινό μετανάστη να λέει ότι ψήφισε πολλές φορές στην Τζόρτζια. Το Σαββατοκύριακο, το FBI προειδοποίησε για την ύπαρξη αρκετών άλλων ψευδών βίντεο.
Η Ρωσία αρνείται συστηματικά ότι παρεμβαίνει στην πολιτική των ΗΠΑ.
Προβλήματα στις καταμετρήσεις ψήφων στην Πενσιλβάνια
Πολλαπλά τμήματα στην κομητεία Μπεντφορντ της Πενσιλβάνια αντιμετώπισαν προβλήματα με τα μηχανήματα καταμέτρησης των ψήφων νωρίς το πρωί της Τρίτης, δήλωσαν οι υπεύθυνοι των εκλογών.
«Πριν από το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, το εκλογικό γραφείο της κομητείας Μπέντφορντ έλαβε τηλεφωνήματα από πολλά τμήματα σε όλη την κομητεία που ανέφεραν πρόβλημα με τα μηχανήματα καταμέτρησης. Εντοπίσαμε το ζήτημα και στείλαμε ομάδες υποστήριξης για την επίλυση του προβλήματος», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζέφρι Γκέιμπλ, διευθυντής εκλογών της κομητείας. «Η δυνατότητα ψηφοφορίας δεν έχει επηρεαστεί και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται όλα τα σημεία».
Περίπου 50 μίλια μακριά, στην κομητεία Κάμπρια, οι αξιωματούχοι ζήτησαν να παραταθεί η ώρα της ψηφοφορίας, αφού μια «δυσλειτουργία του λογισμικού» διατάραξε τις δυνατότητες των ψηφοφόρων να σαρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Πενσιλβάνια συνεργάζεται με τους αξιωματούχους της κομητείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ματ Χέκελ.
Εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας λόγω φόβου για βίαια επεισόδια
Καθώς οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις και του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία της χώρας, οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να σημειωθούν βίαια επεισόδια έχουν ωθήσει αξιωματούχους να λάβουν σειρά μέτρων προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια τόσο κατά την ημέρα των εκλογών όσο και τις επόμενες. Τουλάχιστον 19 πολιτείες έχουν λάβει έκτακτα μέτρα, ενώ η Εθνοφρουρά φυλά τον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Οικονομικών και το Καπιτώλιο.
Τα πιο εμφανή μέτρα έχουν ληφθεί στις αμφίρροπες πολιτείες οι οποίες θα κρίνουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών, όπως η Νεβάδα όπου μετά τις εκλογές του 2020 ξέσπασαν διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του Τραμπ.
Φέτος μεταλλικοί φράκτες ασφαλείας έχουν αποκλείσει το σημείο όπου είχαν σημειωθεί οι διαμαρτυρίες – το κέντρο καταμέτρησης των ψήφων στο Λας Βέγκας. Ο κυβερνήτης της Νεβάδα Τζο Λομπάρντο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενεργοποίησε μια «περιορισμένη μονάδα» 60 μελών της εθνοφρουράς για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να απαντήσει έγκαιρα σε οποιαδήποτε πρόκληση ασφαλείας.
Στην Αριζόνα, ένας αντίστοιχος μεταλλικός φράκτης έχει τοποθετηθεί στον χώρο όπου θα καταμετρηθούν οι ψήφοι στην κομητεία Μαρικόπα, στο κέντρο του Φοίνιξ, επίκεντρο το 2020 θεωριών συνωμοσίας περί εκλογικής νοθείας και απειλών κατά εκλεγμένων αξιωματούχων. Ο σερίφης Ρας Σκίνερ δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει τεθεί «σε υψηλό συναγερμό» για απειλές και βία και έχει ζητήσει από όλο το προσωπικό να είναι διαθέσιμο.
«Θα έχουμε πολλούς πόρους εκεί έξω, πολύ προσωπικό, πολύ εξοπλισμό», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν drones για να ελέγχουν τη δραστηριότητα γύρω από τα εκλογικά κέντρα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές και άλλες ενισχύσεις θα είναι σε ετοιμότητα να αναπτυχθούν, αν διαφανεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία.
Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο διαμαρτυριών ή και βίας, πολλά σχολεία και εκκλησίες στην Αριζόνα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως εκλογικά κέντρα στο παρελθόν, φέτος απέφυγαν να το πράξουν, δήλωσε εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας. Στην αμφίρροπη πολιτεία του Μίσιγκαν το 2020 υποστηρικτές του Τραμπ είχαν συρρεύσει στο συνεδριακό κέντρο στην καρδιά του Ντιτρόιτ και είχαν αρχίσει να χτυπούν στα τζάμια του κτηρίου την ώρα που οι εκλογικοί αξιωματούχοι μετρούσαν τις επιστολικές ψήφους.
Τώρα έχουν τοποθετηθεί σταντ ποδηλάτων ως φράκτες και στις δύο πλευρές της λεωφόρου όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο. Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων για να εισέλθουν σε αυτό, ενώ περίπου 15 αστυνομικοί κάνουν συνεχώς περιπολία μέσα στο κτήριο. Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Μπάξτερ, εκλογικό αξιωματούχο του Ντιτρόιτ, αστυνομικοί είναι παρόντες και στη στέγη του κτηρίου, αλλά και των γύρω οικημάτων.
Ο Πίτερ Σίμι, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Τάπμαν στην Καλιφόρνια ο οποίος έχει ερευνήσει τις απειλές εναντίον δημόσιων λειτουργών, εκτίμησε ότι το χειρότερο σενάριο θα είναι αν χάσει ο Ρεπουμπλικάνος και δεν παραδεχθεί την ήττα του.
Ο Σίμι πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ότι θα επαναληφθούν επεισόδια, όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021 από υποστηρικτές του Τραμπ. Οι ταραχές φέτος, κατά την εκτίμησή του, θα είναι μάλλον «σκόρπια, μη συγκεντρωμένα γεγονότα σε διάφορες περιοχές» που θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δυνάμεις της τάξης.
Μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι αρχές και σε άλλες πολιτείες, όχι μόνο στις αμφίρροπές, για παράδειγμα στο Όρεγκον και την Ουάσινγκτον οι κυβερνήτες έχουν ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά. Εξάλλου στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και αλλού κάποιες βιτρίνες έχουν καλυφθεί από κόντρα πλακέ.