Ένα μικρό σνακ, το τσιμπολόγημα δηλαδή μεταξύ των γευμάτων είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και μάλιστα οι περισσότεροι διατροφολόγοι, συνιστούν να μην το αμελούμε γιατί κάνει καλό. Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να επιλέγουμε τα σωστά σνακ, όπως επισημαίνει μία γιατρός που μίλησε στην εφημερίδα Express.
Η Deborah Lee επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο τσιμπολόγημα καθώς μπορεί να περιορίσει την πείνα μεταξύ των γευμάτων και να επαναφέρει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το υπερβολικό τσιμπολόγημα όμως ενδέχεται να οδηγήσει σε παράλειψη γευμάτων, το οποίο δεν είναι σωστό.
Η ειδικός πρόσθεσε ότι το τσιμπολόγημα με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι οδηγεί σε λιγούρες και ενισχύει την ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά.
Τα χειρότερα σνακ
- Πατατάκια
- Μπισκότα
- Κέικ
- Ζαχαρωτά
- Λουκανικόπιτες
- Σοκολάτα
Τα καλά σνακ
Η γιατρός επισήμανε ότι τα σνακ πρέπει να παρέχουν μόνο το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, άρα κάθε σνακ θα πρέπει να έχει μόνο 150 έως 200 θερμίδες.
Τα καλύτερα είναι:
- Καρότο, σέλινο ή μήλο.
- Χούμους, τυρί cottage ή αβοκάντο – απλωμένο σε κράκερς ολικής άλεσης
- Φρούτα
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Προβιοτικό γιαούρτι.
Αν επιθυμείτε κάτι γλυκό, το ιδανικό είναι ένα ζελέ χωρίς ζάχαρη ή 2-4 πλάκες μαύρης σοκολάτας (με 70% κακάο).