Δραματικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι της Βαλένθια κι άλλων πόλεων της Ισπανίας, δύο ημέρες μετά τις πρωτοφανείς και πολύνεκρες πλημμύρες που έπληξαν κυρίως ανατολικά της χώρας. Ο τραγικός απολογισμός πλέον ανέρχεται σε 158 νεκρούς, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να εντοπιστούν επιζώντες κάτω από τόνους λάσπης και συντριμμιών δίνουν οι ισπανικές Αρχές, μετά το πέρασμα της «καταιγίδας του αιώνα» από τη Βαλένθια.
Περίπου 100.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ πολύ δύσκολη είναι και η παροχή τροφίμων, καθώς τα σούπερ μάρκετ δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που είχαν πριν μερικές ημέρες. Πολλοί δρόμοι στην επαρχία της Βαλένθια είναι κλειστοί, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι κάτοικοι βρίσκονται στην αναμονή, να μετρούν πληγές.
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τη μάχη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, με τις ελπίδες για να βρεθούν επιζώντες να είναι σχεδόν μηδαμινές. Μάλιστα, οι αρχές στην Ισπανία κάνουν λόγο για δεκάδες άτομα που βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.
Την ίδια ώρα, το αποτύπωμα της καταστροφής γίνεται απόλυτα αντιληπτό κι από τις δορυφορικές εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από τις χειρότερες πλημμύρες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια. Σχεδόν χίλιοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο, κυρίως στην περιφέρεια της Βαλένθια, στο πλευρό πυροσβεστών, αστυνομικών και διασωστών που ψάχνουν για να εντοπίσουν επιζώντες και αγωνίζονται για να καθαρίσουν τις πληγείσες περιοχές από τα συντρίμμια.
Ο αριθμός των νεκρών είναι ο μεγαλύτερος μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 1973 στην Ισπανία, ενώ ενδέχεται να αυξηθεί.
Στη Βαλένθια ο Σάντσεθ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, αναμενόταν να μεταβεί στις 10:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδος) στην Βαλένθια, για να επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού επιχειρήσεων Διάσωσης (Cecopi). Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, ο Σάντσεθ βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει «μόνους» τους πληγέντες, και κάλεσε ταυτοχρόνως τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.
Πάνω από 300 λίτρα νερού και 96.000 κεραυνοί
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, πάνω από 300 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε πολλές πόλεις της περιφέρειας Βαλένθια, με αποκορύφωμα τα 491 λίτρα στο μικρό χωριό Τσίβα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί «σε βροχές ενός χρόνου», διευκρίνισε.
Ο ισπανικός Τύπος, που χαρακτηρίζει «πλημμύρες του αιώνα» την κακοκαιρία αυτή, άρχισε να αμφισβητεί την αντίδραση των αρχών: το προειδοποιητικό μήνυμα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους εστάλη την Τρίτη μετά τις 20:00 τοπική ώρα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet είχε εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» ήδη από το πρωί.
Η περιοχή της Βαλένθια και η ισπανική ακτή στη Μεσόγειο υφίστανται εν γένει συχνά το φθινόπωρο το καιρικό φαινόμενο του «γκότα φρία» (ψυχρή σταγόνα), που προκαλεί ξαφνικές και εξαιρετικά σφοδρές βροχές, ορισμένες φορές για αρκετές ημέρες. Παράλληλα, τα φαινόμενα αυτά συνόδευσε ισχυρή ηλεκτρική δραστηριότητα που την Τρίτη (29/10) έφτασαν 96.283 ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες, γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Οι ξαφνικές αυτές πλημμύρες στην Ισπανία είναι μια νέα τρομερή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής και του χαοτικού χαρακτήρα της», υπογράμμισε ο Τζες Νόιμαν, καθηγητής υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.