Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού, με την προοπτική να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027. Οι αποδοχές δεν θα μπορούν να μειώνονται, αλλά μόνο να αυξάνονται», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα συζητήσουμε το μόνιμο σύστημα αύξησής του μετά το 2027. Πλέον, διά νόμου θα απαγορεύεται η μείωσή του».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την ίδρυση ΑΕΙ Παραστατικών Τεχνών.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός ανέφερε τη στήριξή του στην Ισπανία που θρηνεί σχεδόν 100 θύματα και με ζημιές που φτάνουν πολλά δισεκατομμύρια από τις πλημμύρες. Υπενθύμισε τον στόχο της αύξησης του βασικού μισθού με τον στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. «Θα έλεγα ότι είναι μια κομβική πρωτοβουλία, καθώς στο εξής θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ το ύψος της αύξησής του θα καθορίζεται από δύο κριτήρια: από τη μία πλευρά, τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και από την άλλη τον πληθωρισμό, αλλά τον πληθωρισμό ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του πως «πέραν της μείωσης 50 και φόρων που έχουν καταργηθεί, μειωθεί, ως το 2025 οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές θα έχουν αποκλιμακωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Θα φτάσουμε το 6% ως το 2027, θα έχουμε πλησιάσει ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Για τη φοροδιαφυγή
«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν πάντα ένα σύνθημα, ένα πολυφορεμένο σλόγκαν στα χείλη όλων των πολιτικών. Νομίζω ότι από ευχή γίνεται πια πραγματικότητα, με τα πρώτα έσοδα να ενισχύουν, προφανώς, τους πιο αδύναμους, αλλά όλα τα επόμενα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, να ανοίγουν τελικά τον δρόμο για νέες μειώσεις φόρων. Έχουμε, ήδη, προσδιορίσει το τι θα κάνουμε στον Προϋπολογισμό του 2025, ώστε η μικρότερη αυθαιρεσία των λίγων να σημαίνει τελικά τη μεγαλύτερη ανακούφιση των πολλών», ανέφερε στην ομιλία του.
«Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει επίσης τις αλλαγές στον τρόπο και στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αυτές θα γίνονται πλέον σταθερά, και χωρίς να υπάρχει καμία απόκλιση, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου. Θα βάλουμε, επιτέλους, ένα οριστικό τέλος στο σίριαλ των παρατάσεων, αυξάνοντας όμως και τις εκπτώσεις γι’ αυτούς οι οποίοι τηρούν τις προθεσμίες, αλλά και το Δημόσιο να είναι συνεπές με την πρόβλεψη προστίμων σε όσους κρατικούς λειτουργούς δεν αποστέλλουν εγκαίρως στην ΑΑΔΕ όλα τα απαραίτητα στοιχεία».
Εκπαίδευση και επαγγελματικά δικαιώματα καλλιτεχνών
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, στην οποία θα ενταχθούν οι σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ωδείου Θεσσαλονίκης και μαζί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ταυτόχρονα, όλες οι -πολλές- ιδιωτικές σχολές θεάτρου, μουσικής και χορού που λειτουργούν σήμερα ως επιχειρήσεις τίθενται υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.
«Ξεδιαλύνουμε όλα τα θολά σημεία ενός αρρύθμιστου τοπίου. Καθορίζουμε επαγγελματικές διαδρομές, σαφή προσόντα, επαγγελματικά δικαιώματα, και έτσι πιστεύω ότι αναβαθμίζουμε συνολικά το επίπεδο των καλλιτεχνικών σπουδών, δίνοντας και έναν ξεκάθαρο δρόμο για τη σύνδεσή τους με τις υφιστάμενες πανεπιστημιακές σπουδές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συνάντηση που θα εχει στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρέθηκε εχθές στον Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Είναι μια σημαντική απόδειξη της αναβάθμισης των σχέσεων της Μεγαλονήσου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και της σημασίας της ως ενός πόλου σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον συγκρούσεων, που δυστυχώς συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή», ανέφερε.
Επιπλέον τόνισε ότι με αυτή τη συνάντηση καταδεικνύονται τα οφέλη της διπλωματίας και του διαρκούς συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας. «Αυτή την ώρα, δεν θέλω να φανώ ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, μένω ωστόσο σε μία διαπίστωση: ότι από ένα σημείο διεθνούς ακινησίας, η Κύπρος και η επίλυση του κυπριακού ζητήματος αντιμετωπίζεται τώρα ως μέρος λύσης στην εξίσωση της πιο ευαίσθητης περιοχής στον παγκόσμιο χάρτη κι ότι αυτή η αλλαγή οπτικής μπορεί να μετουσιωθεί, ελπίζω, και σε μια αλλαγή σελίδας.»
Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:
-Παρουσίαση από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, β) Νέα δομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη νομοσχεδίου για τη ρύθμιση ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας του υπουργείου.
-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη νομοσχεδίου για τη ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
-Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την Ανωτάτη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τις Σχολές Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο νομοσχεδίου για τις διαδικασίες ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων, την άσκηση δικαστικών και προδικαστικών προσφυγών και την επαγγελματοποίηση του τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
-Παρουσίαση από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους.