Ολοκληρώθηκε το δικαστήριο για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 ανθρώπων. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αποφάσισε την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για το πλημμέλημα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελείας, ενώ αθώωσε και τους πέντε κατηγορούμενους για τα υπόλοιπα πλημμελήματα, προκαλώντας την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας αποφάσισε την ενοχή για το πλημμέλημα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελείας για την πρώην δήμαρχο Μάνδρας Γιάννα Κριεκούκη, μία υπάλληλο της περιφέρειας υπεύθυνης για την αστυνόμευση των ρεμάτων και τον τότε προϊστάμενο της πολεοδομίας Ελευσίνας..
Προηγήθηκε μια αναφορά στο σκεπτικό των δικαστών, «για να γνωρίζουν τα θύματα γιατί οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι, γιατί καταδικάστηκαν», όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος της έδρας.
Η πρόεδρος Αργυρώ Νικολακούδη σημείωσε ότι η μετεωρολογική υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για την νεροποντή που αναμενόταν, αλλά και πως αστυνομία και τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στο δρόμο.
Οι δικαστές αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή 5 κατηγορουμένων για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, παράβασης καθήκοντος, πρόσκληση πλημμύρας κατ’ εξακολούθηση και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης.
Η ανακοίνωση των οικογενειών των θυμάτων
Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, προχώρησαν στην εξής ανακοίνωση:
«Το Τριμέλες Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την απόφαση του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στην Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε «η κακιά στιγμή». Οι συγγενείς των θυμάτων, μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη κι άδικη αυτή απόφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».
Η πρωτόδικη διαδικασία
Σημειώνεται, ότι αρχικά παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση, συνολικά, 21 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Μεγάρων και Ελευσίνας, δύο τότε αντιπεριφερειάρχες αλλά και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών.
Σε πρώτο βαθμό κρίθηκαν ένοχοι οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η τότε δήμαρχος Μάνδρας και αθώοι η τότε περιφερειάρχης Αττικής και άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι, υπάλληλοι δασαρχείου, οι τότε δήμαρχοι Μεγάρων και Ελευσίνας, υπάλληλοι Πολεοδομίας, Δασαρχείου κ.ά.
Κατά της αθώωσης της τότε περιφερειάρχη Αττικής και έξι εκ των πρωτοδίκως αθωωθέντων, ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία, η οποία κρίθηκε από το δικαστήριο απαράδεκτη. Έτσι, η τότε περιφερειάρχης και οι άλλοι έξι έχουν κριθεί οριστικά αθώοι.
Το πρώτο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές εξαγοράσιμες, που συνολικά ξεπερνούσαν τα έξι χρόνια σε επτά κατηγορούμενους και ποινή τεσσάρων ετών και 22 μηνών στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας.