Ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαινίασε τα γραφεία του στον Ταύρο, στέλνοντας σημαντικά μηνύματα τόσο προς τους υποστηρικτές του όσο και προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Το γεγονός συνοδεύτηκε από δηλώσεις που δεν περιορίστηκαν μόνο στα εγκαίνια, αλλά συμπεριέλαβαν και αιχμές κατά του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η επιλογή του Κασσελάκη να ανοίξει νέα γραφεία αποτελεί ένα βήμα με συμβολισμό για την εδραίωση της ηγεσίας του, καθώς το κόμμα ετοιμάζεται για το κρίσιμο Συνέδριο και την εκλογή νέων συνέδρων.
Αιχμές για τη μετάβαση της ηγεσίας
Ο Κασσελάκης, στην ομιλία του, ξεκαθάρισε ότι η προεδρία του δεν είναι μια προσωρινή λύση, απορρίπτοντας κάθε σενάριο ότι θα είναι «μεταβατικός πρόεδρος». Με αυτή τη δήλωση, φάνηκε να απαντά στις ανησυχίες όσων πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε συγχωνεύσεις ή σε αλλαγή πορείας που δεν θα εκφράζει τη βάση του. Η κριτική του αυτή στοχεύει έμμεσα τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κασσελάκη, προωθεί μια πιο κεντρώα γραμμή που δεν αντικατοπτρίζει τις αρχές της βάσης του κόμματος.
Η τοποθέτηση του Κασσελάκη σχετικά με την ανάγκη για μια ισχυρή και ξεκάθαρη ηγεσία που θα εκπροσωπεί τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και η αναφορά του στο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει συνιστώσα κεντροαριστερών δήθεν συμφερόντων», δείχνουν τον προβληματισμό του για το μέλλον του κόμματος σε σχέση με τις εσωτερικές τάσεις που φαίνεται να υπάρχουν.
Υπονοούμενα για υπονόμευση
Στη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Κασσελάκης άφησε υπαινιγμούς για ενδεχόμενα σχέδια υπονόμευσής του από ανθρώπους μέσα στο κόμμα, που υποστηρίζουν συζητήσεις για νέες πολιτικές κινήσεις ή τη δημιουργία νέων σχημάτων. Αναφέρθηκε σε «αντιδημοκρατικές πρακτικές» που έχουν σημειωθεί στα όργανα του κόμματος, επισημαίνοντας τη σημασία μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας.
Ο κίνδυνος που υποδεικνύει είναι η πιθανότητα να αναδειχθούν νέες τάσεις ή συμμαχίες εντός του κόμματος που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αλλαγή πορείας, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά. Χρησιμοποιώντας τον όρο «συναίρεση κομμάτων», υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να δει το κόμμα να χάνει την ταυτότητά του μέσα σε μια ευρύτερη πολιτική συγχώνευση.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης
Από τις πιο σημαντικές πτυχές της τοποθέτησής του ήταν η υπόδειξη ότι η παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη. Ο Κασσελάκης δήλωσε πως η απόφασή του να παραμείνει στο κόμμα εξαρτάται από το πόσο δημοκρατική θα είναι η διαδικασία του Συνεδρίου. Αν υπάρξουν, όπως σημείωσε, ελλείψεις στο μητρώο μελών ή εάν η διαδικασία αποδειχθεί αντιδημοκρατική, τότε το ενδεχόμενο αποχώρησής του παραμένει ανοιχτό.
Αυτό είναι μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τις εσωκομματικές δυνάμεις που μπορεί να επιχειρήσουν να περιορίσουν την επιρροή του, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή του κόμματος. Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόφαση για αποχώρηση δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά θα επηρεάσει και άλλους βουλευτές και στελέχη που έχουν ταχθεί στο πλευρό του.
Η παρουσία του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια συμβατική ή τυπική περίπτωση ηγεσίας. Με την αποφασιστικότητα και τις τοποθετήσεις του, διαμηνύει ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με όσους επιχειρούν να αλλάξουν την πορεία του κόμματος, αλλά και να διαφυλάξει τις αρχές που τον οδήγησαν στην ηγεσία. Η σύγκρουση με τις πιο παραδοσιακές ή κεντρώες δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εντείνεται, καθώς ο Κασσελάκης επιδιώκει να επιβάλει μια πιο ξεκάθαρη και δυναμική ηγεσία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοκρατική έκφραση των μελών του κόμματος.