Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, η στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν πάντα χαμηλών τόνων, με την απάντηση να περιορίζεται σε ότι “οι πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται να εκφράζουν τις απόψεις τους”. Ακόμα και όταν ο Σαμαράς εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και προσπάθησε να πείσει βουλευτές να το καταψηφίσουν, η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ.
Όμως την περασμένη Πέμπτη, αυτή η τακτική άλλαξε. Από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πως, ενώ οι απόψεις του κ. Σαμαρά είναι σεβαστές, υπενθύμισε ότι επί πρωθυπουργίας του γίνονταν επαφές με την Τουρκία, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για την ακραία ρητορική που, όπως είπε, “έχει κοστίσει στη χώρα”. Αν και διευκρίνισε πως δεν αναφέρεται απευθείας στον Σαμαρά, η αιχμή ήταν σαφώς εμφανής.
Αυτή η αλλαγή στη στάση του πρωθυπουργού ήρθε μετά από την κλιμάκωση των τοποθετήσεων του κ. Σαμαρά, ο οποίος, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά, αμφισβήτησε ευθέως τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Ειδικά στο ζήτημα των “ήρεμων νερών”, που ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί για να περιγράψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Σαμαράς προειδοποίησε πως οδηγούν σε “φουρτούνες”.
Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους τόνους. Μετά την πρωτολογία του στη Βουλή, αποχώρησε πριν μιλήσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και στη δευτερολογία του τόνισε πως δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος, αναφερόμενος στον εγκάρδιο διάλογο που είχαν Σαμαράς και Παππάς πρόσφατα.
Ο Σαμαράς δεν άφησε ασχολίαστη αυτή την κίνηση και μέσω διαρροής, απάντησε πως ο πραγματικός λόγος της έντασης είναι η κατάσταση με την Τουρκία, κατηγορώντας έμμεσα τον Μητσοτάκη ότι τα “ήρεμα νερά” πλέον διαταράσσονται καθημερινά. Από το Μαξίμου, δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση.