Μάκης Βορίδης

Μάκης Βορίδης: Μιλάμε για αντάρτικο που καταλήγει σε μία ερώτηση-Τι ανέφερε για Σπαρτιάτες και αντιπολίτευση

Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναστολή της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης το πρωί της Τρίτης μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.

Όπως ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ λέει να αναστείλουμε τη χρηματοδότησή τους, σε πρώτο επίπεδο έχει δίκιο ότι δεν πρέπει να πάρουν οι Σπαρτιάτες την εκλογική χρηματοδότηση για τις ευρωεκλογές. Την πήρανε αλλά θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να την επιστρέψουν ή να την συμψηφίσουν γιατί έχουμε μια απόφαση η οποία τους είπε ότι “δεν κατεβαίνετε στις ευρωεκλογές”. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί ενώ στο νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων η χρηματοδότηση για τις ευρωεκλογές είχε ρητή διατύπωση που έλεγε ότι τα χρήματα που δίνονται, δίνονται για να χρησιμοποιηθούν στις ευρωεκλογές, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν -με καταψηφίση από πλευράς ΝΔ- να καταργήσουν αυτή τη συγκεκριμένη δέσμευση. Τώρα θα πρέπει να το επαναφέρουμε αυτό άρα αυτό χρειάζεται μια πρόσθετη νομοθετική δουλειά. Θα πρέπει να περιμένουμε την έκβαση της αποφάσεως του Ειδικού Δικαστηρίου».

Τα χρήματα των ευρωεκλογών πρέπει να αναζητηθούν, λέει ο Βορίδης

Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε λέγοντας ότι: «Εγώ στη θέση των Σπαρτιατών θα ήμουνα προσεκτικός με τα χρήματα γιατί όταν ξέρω ότι έχω μια τέτοια εκκρεμότητα είναι πολύ πιθανό να πει το δικαστήριο “ακυρώνω την υποψηφιότητά τους, κακώς συμμετείχαν”, η απόφαση ανατρέχει στη χρονική στιγμή της υποψηφιότητάς τους. Θα ζητήσει τα χρήματα αναδρομικά». Και πρόσθεσε: «Τα χρήματα των ευρωεκλογών πρέπει να αναζητηθούν και νομίζω ότι θα αναζητηθούν, για να αναζητηθούν όμως τα χρήματα των ευρωεκλογών χρειάζεται και μια ειδική νομοθετική ρύθμιση για την αναζήτησή τους και μια ρύθμιση η οποία θα αλλάζει τον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων για τις ευρωεκλογές αντίθετη από αυτή που έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με το ΑΣΕΠ

Στη συνέχεια, με αφορμή το σημερινό νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ ο υπουργός είπε: «βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να αξιοποιήσει ψηφιακές τεχνολογίες προκειμένου να διασφαλίσει περαιτέρω την ακεραιότητα των διαδικασιών αλλά κυρίως να επιταχύνει τη διαδικασία. Το ΑΣΕΠ έχει κατακτήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών εξαιτίας του ότι κάνει μια διαδικασία επιλογής προσωπικού που είναι απολύτως ακέραιη, το πρόβλημα στο ΑΣΕΠ είναι ότι πάει αργά. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας».

Όπως πρόσθεσε: «Με μεγάλη μεταβολή και μεταρρύθμιση θα είναι ο γραπτός διαγωνισμός γιατι αυτός δημιουργεί δεξαμενές υποψηφίων όπου πια μόνο με την ανάρτηση της προκήρυξης και χωρίς νέα διαγωνιστική διαδικασία θα μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί. Θα επιλέγονται σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους και σύμφωνα με την προκήρυξη η οποία θα θέτει τα απαιτούμενα προσόντα».

Για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και το «αντάρτικο» στην ΝΔ

Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης σχολίασε: «Με τον τρόπο που πήραν τα πράγματα βλέπω πολιτική ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πέμπτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, στο 6,5% με προοπτική διασπάσεως. Να διασπάσεις το 6,5 να το κάνεις τι;»

Ερωτηθείς αν υπάρχει αντάρτικο από τους βουλευτές της ΝΔ, ανέφερε: «Μέρος της δουλειάς του βουλευτή είναι να κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Οι δε κυβερνητικοί βουλευτές με τις ερωτήσεις τους αναδεικνύουν σειρά ζητημάτων και αυτό δεν μπορεί κανείς να το εκλαμβάνει άρνηση στηρίξεως της κυβέρνησης, ίσα-ίσα. Αναδεικνύουν ζητήματα, τα φωτίζουν και υπό μια έννοια διευκολύνουν την κυβέρνηση.

Για παράδειγμα ο Γ. Βλάχος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πάντοτε και διαχρονικά στηρίζει την παράταξη, ανεπιφύλαχτα και χωρίς δεύτερη συζήτηση. Επειδή ο Γιώργος θέλει να πει ότι κάτι περισσότερο πρέπει να κάνουμε για την προστασία των δανειοληπτών, επειδή ο Γιώργος έχει αυτή την άποψη δεν μπορούμε να βγάλουμε τον Γιώργο, ο οποίος είναι η ψυχή της παράταξης, αντάρτη. Ο Γιώργος δεν έχει διαφωνήσει στο παραμικρό, πεντέμισι χρόνια τώρα έχει ψηφίσει το σύμπαν.

Είμαστε πεντέμισι χρόνια στην κυβέρνηση έχουμε περάσει πολύ δύσκολα νομοσχέδια, με εξαίρεση το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα υπάρχει ένας βουλευτής ο οποίος έχει καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο; Δηλαδή μιλάμε για αντάρτικο και το αντάρτικο κατέληξε να είναι μια ερώτηση στην οποία κάποιος ήθελε να αναδείξει ένα θέμα».

Για τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ανέφερε: «Συζητώντας ευρύτερα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, σε ποιο ακριβώς σημείο έχει αποστεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση από πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πολλών συνεχομένων και διαφορετικής συνθέσεως κυβερνήσεων;».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου «άρα όλοι αυτοί που τα λένε και αφήνουν αιχμές για μειοδοσία της κυβέρνησης είναι “πατριώτες της φακής”», ο υπουργός είπε: «Σίγουρα ένα κομμάτι κριτικής το οποίο ακούω και το οποίο υποτίθεται ότι βρίσκεται δεξιότερα ημών αυτοί σίγουρα είναι πατριώτες της φακής. Θέλει να μας πει κάποιος μια μειοδοσία; Δεν υπάρχει».

Scroll to Top