Μητσοτάκης - Θεοδωρικάκος

Μητσοτάκης – Θεοδωρικάκος: Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας και την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε ένα εκτενές πρόγραμμα μέτρων, που περιλαμβάνει πριμοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% στις εξαγωγές, ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κίνητρα για επενδύσεις, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει την κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 8,5 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθούν οι μεγάλες επενδύσεις και να ενδυναμωθεί η καινοτομία και η έρευνα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του, τόνισε πέντε σημεία για το παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης. Πρώτον, η εθνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης, με την επενδυτική βαθμίδα να έχει ανακτηθεί και το κόστος δανεισμού να μειώνεται. Δεύτερον, η οικονομική δραστηριότητα μετατοπίζεται από την κατανάλωση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας. Τρίτον, η χώρα επιταχύνει την παραγωγικότητά της για να πετύχει σύγκλιση με την ΕΕ, ενώ απορρίπτει την επιστροφή στο παρελθόν. Τέταρτον, η οικονομική πρόοδος απαιτεί κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη. Τέλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και επενδύσεων στην καινοτομία.

Οι νέες παρεμβάσεις, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και την παροχή κινήτρων για έρευνα και καινοτομία. Ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις, ο στόχος είναι να διοχετευθούν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε στρατηγικές επενδύσεις τα επόμενα τρία χρόνια.

Σημαντικές είναι και οι προσπάθειες περιορισμού της γραφειοκρατίας, με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25% για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσα σε δύο χρόνια. Επιπλέον, προγραμματίζεται αναβάθμιση υποδομών σε βιομηχανικά πάρκα, με 90 εκατ. ευρώ, και επενδύσεις στη δημιουργία νέων κέντρων logistics για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τέλος, δημιουργείται κυβερνητική επιτροπή για τη βιομηχανία, η οποία θα εξειδικεύσει την εθνική στρατηγική και θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η αμυντική βιομηχανία.

Scroll to Top