Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο προμηθευτές drone με έδρα την Κίνα και τους θεωρούμενους  Ρώσους εταίρους τους. Είναι η πρώτη φορά που κινεζικές εταιρείες τιμωρούνται για την προμήθεια οπλικών συστημάτων στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί εδώ και καιρό την Κίνα ότι υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας παρέχοντας αγαθά και εξαρτήματα διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή όπλων, κάτι που το Πεκίνο αρνείται. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τις κινεζικές εταιρείες για άμεση ανάμειξη στις προμήθειες όπλων στη Μόσχα.

Οι κινεζικές εταιρείες είχαν συνεργαστεί με ρωσικές αμυντικές εταιρείες για την παραγωγή των ρωσικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μεγάλης εμβέλειας «Garpiya», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Τα drones σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στην Κίνα προτού σταλούν στη Ρωσία για χρήση στο πεδίο της μάχης, ανέφερε.

«Το Garpiya χρησιμοποιείται από τη Ρωσία στον βάναυσο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές και προκαλώντας μαζικές απώλειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας, ονοματίζει την «Xiamen Limbach Aircraft Engine Co.», που εδρεύει στην πόλη Xiamen, ως παραγωγό των κινητήρων για τα «Garpiya».

Επίσης κατηγορεί την «Redlepus Vector Industry Shenzhen Co.», ότι συνεργάζεται με μια ρωσική αμυντική εταιρεία για να διευκολύνει την αποστολή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η Redlepus έστειλε επίσης αποστολές στη Ρωσία εξαρτημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε drones, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων αεροσκαφών, εξαρτημάτων αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων και ηλεκτρικών εξαρτημάτων μέσω της ρωσικής αμυντικής εταιρείας TSK Vektor.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης τιμωρητικά μέτρα στον ιδιοκτήτη της TSK Vektor, Ρώσο υπήκοο, και σε μια άλλη εταιρεία που κατέχει. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στην TSK Vektor τον περασμένο Δεκέμβριο επειδή βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει επιθετικά drones.

«Έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό κινεζικές εταιρείες να παρέχουν εξαρτήματα σε ρωσικές εταιρείες που οι ρωσικές εταιρείες στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν σε μηχανήματα, όπλα και άλλα εξαρτήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία στον πόλεμό της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδαμε πραγματικά μια κινεζική εταιρεία να κατασκευάζει η ίδια ένα όπλο που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία».

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί προηγουμένως ότι προμήθευε όπλα στη Ρωσία και υποστηρίζει ότι διατηρεί αυστηρούς ελέγχους σε τέτοια προϊόντα.

«Οι ΗΠΑ εξαπολύουν ψευδείς κατηγορίες κατά του κανονικού εμπορίου της Κίνας με τη Ρωσία, ακριβώς τη στιγμή που συνεχίζουν να διοχετεύουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον Liu Pengyu, σύμφωνα με το Reuters. «Αυτό είναι εξαιρετικά υποκριτικό και ανεύθυνο» σημείωσε.