Εντείνονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο – Πιέζουν για εκεχειρία οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ αποτελεί «μια τεράστια ευκαιρία για εκεχειρία στη Γάζα». Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημοσιοποίησαν νέο βίντεο που απεικονίζει τη στιγμή της εξουδετέρωσης του ηγέτη της Χαμάς. Το βίντεο προέρχεται από drone και καταγράφει τη ρουτίνα μιας περιπολίας στη Ράφα στις 16 Οκτωβρίου 2024, όπου οι ισραηλινοί στρατιώτες, ανυποψίαστοι για την ταυτότητα του στόχου, εξόντωσαν τον Σινουάρ.

Σύμφωνα με το βίντεο, ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης Merkava πυροβόλησε εναντίον κτηρίου όπου νωρίτερα είχαν εντοπιστεί ένοπλοι της Χαμάς. Μόλις το drone επιβεβαίωσε την ταυτότητα του Σινουάρ, έγινε γνωστό πως ο αρχηγός της Χαμάς είχε σκοτωθεί.

Οι πιέσεις για εκεχειρία κλιμακώνονται

Οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο εντείνονται. Ο θάνατος του Σινουάρ, ο οποίος θεωρείτο το κύριο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζεται ως «σημείο καμπής» από τον Λευκό Οίκο. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς ενδέχεται να επιταχύνει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, σε δηλώσεις του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ ως «σημαντικό επίτευγμα», υπογραμμίζοντας πως αυτό ανοίγει «μια μεγάλη ευκαιρία» για την επίτευξη εκεχειρίας. Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο στις προσπάθειες σταθεροποίησης της Γάζας μετά τον πόλεμο, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του στην περιοχή, προκειμένου να αναζωογονηθεί το σχέδιο εκεχειρίας που είχε παρουσιάσει ο Μπάιντεν. Το σχέδιο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Επιχειρήσεις και στο βόρειο μέτωπο

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο συνεχίζονται και εντείνονται, με το Ισραήλ να καλεί επιπλέον εφεδρικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τη Χεζμπολάχ. Η περιοχή της Ναμπατίγια έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα από την ισραηλινή αεροπορία, με τις εκρήξεις να γίνονται αισθητές σε μεγάλη ακτίνα.

Εσωτερικά, το Ισραήλ προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του, με την ηγεσία της χώρας να συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συζήτηση επικεντρώνεται στη Γάζα, την εσωτερική ασφάλεια, τις στρατηγικές για το βόρειο μέτωπο και τις ενέργειες προς το Ιράν.

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ υπό πίεση

Εν τω μεταξύ, επανέρχονται οι καταγγελίες του Ισραήλ για τη στάση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ (UNWRA) προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μετά τον εντοπισμό ενός διαβατηρίου που ανήκει σε δάσκαλο της UNWRA μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων του Σινουάρ.

Scroll to Top