Για παραπομπή στη Χάγη του συνόλου των αξιώσεών της ως «πακέτο» και όχι μόνον της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι τουρκικές πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα Hurriyet ότι «αν δε βρεθεί λύση, η Τουρκία θέλει να οδηγήσει όλες τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο» και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όπως θέλει η ελληνική πλευρά.
Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο ότι:
Σύμφωνα με την Τουρκία, δεν είναι απολύτως δυνατό να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και αεροπορικών προβλημάτων είναι νομικά διασυνδεδεμένα. Είναι νομική απαίτηση να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα μαζί.
Στόχος της Άγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση και κρίση και έτσι να δημιουργήσει μια μόνιμη ηρεμία στις σχέσεις. Η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου, οι γεωγραφικοί σχηματισμοί (πχ βραχονησίδες) των οποίων η κυριαρχία δεν έχει γραπτώς και ονομαστικά καθοριστεί, η στρατιωτικοποιήση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η διαχείριση του FIR.
Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση στα θέματα αυτά ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα έχει επίσης βάλει στην ατζέντα της να μεταφέρει τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο. Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα πρέπει επίσης – πάντα κατά την τουρκική πλευρά – να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει στην εξουσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Κατά τις ίδιες πηγές «η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές της να αρνείται την εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας, να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της και να περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης», πρακτική που κατά την Τουρκία ακολουθείται προς εκφοβισμός της «τουρκικής μειονότητας».
Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωνε την περασμένη Κυριακή μέσω της «Καθημερινής»: «…Αυτή τη στιγμή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουμε λάβει εντολή να αξιολογήσουμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε στην ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ… οι προϋποθέσεις συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης, που μπορεί να αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοσθούν για την οριοθέτηση, ήτοι την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου και την τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία, που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση συνυποσχετικού».