Το debate που είχε προγραμματιστεί ανάμεσα στους δύο υποψηφίους της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα για πριν τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, Κυριακή 13/10, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω αδυναμίας εύρεσης χρόνου.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ όπου και θα φιλοξενούσε το debate των δύο υποψηφίων, υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο να διεξαχθεί, αλλά και οι ημέρες είναι πολύ λίγες, μέχρι την Κυριακή (13/10). Σήμερα, Τετάρτη δεν μπορούσε να διεξαχθεί το debate, γιατί υπήρχε το Δημοτικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε και ο κ. Ανδρουλάκης ομιλία στον Πύργο.
Η Πέμπτη απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές, λόγω του αγώνα της Εθνικής και του προβληματισμού για περιορισμένη τηλεθέαση. Την Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη. Αν έγινε προσπάθεια από το επιτελείο του να αλλάξει ημερομηνία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί το debate.
Η πρόταση για διεξαγωγή του το Σάββατο είναι κάτι που πρότεινε το επιτελείο του κ. Δούκα, δηλώνοντας ότι είναι, ανά πάσα στιγμή έτοιμος να κάνει debate ακόμη και το Σάββατο. Όμως, το ο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη σχολίασε ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς προσχηματικό και δεν συμβάλλει στο κύρος της όλης διαδικασίας.
Γερουλάνος: Πολύ λυπηρό που δεν θα διεξαχθεί το debate
Ο Παύλος Γερουλάνος, μίλησε στο αναλυτικό δελτίο του ΕΡΤNews και στον Απόστολο Μαγγηριάδη. Με αφορμή την απόφαση μη διεξαγωγής του debate μεταξύ των δυο υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γερουλάνος σχολίασε πως είναι «πολύ λυπηρό και κρίμα που δεν θα διεξαχθεί».
«Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους που δεν γίνεται ή το σκεπτικό της κάθε πλευράς, αλλά είναι σίγουρα ένα είναι κρίμα. Είναι κρίμα, διότι θεωρώ ότι κάθε τέτοια διαδικασία, όπως και το προηγούμενο, βγάζει κάτι το οποίο ο κόσμος το ζυγίζει. Θα ήταν πολύ σημαντικό για τη δημοκρατική διαδικασία. Θυμίζω ότι όταν είχα κατέβει για το Δήμο με τον κύριο Μπακογιάννη, τον κύριο Ηλιόπουλο και τον κύριο Σοφιανό, πρέπει να είχαμε κάνει πάνω από δέκα ντιμπέιτ. Μάλιστα είχαμε πάει στις γειτονιές και μιλούσαμε με τον κόσμο κτλ. Και νομίζω ήταν μια πολύ σημαντική διαδικασία για όλους μας», εξήγησε.
Σχετικά με το αν θεωρεί πως οι προτάσεις που κατέθεσε για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, θα γίνουν πράξη και με τους δυο υποψηφίους, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε οτι, «εγώ θεώρησα ότι είναι σημαντικό, εκτός από την αναγέννηση που είναι ένας κορμός πολιτικών προτάσεων που μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ διακριτό, ότι χρειάζονται και κάποιες αλλαγές μέσα στο κόμμα, κάποιες από τις οποίες είχα αναφέρει στην ομιλία μου στην 3η Σεπτέμβρη που είπα ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος που θέλουμε. Πιστεύω ότι κάποιες από αυτές θα υιοθετηθούν».
Σχετικά με την κούρσα της Κυριακής όπου αντιμετωπίστηκε από πολλούς ως νικητής και το τι σημαίνει για εκείνον το αποτέλεσμα αυτό, ο κ. Γερουλάνος τόνισε: «Δεν βλέπω τον εαυτό μου διαφορετικά μετά από οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία. Πιστεύω ότι κάθε πολιτική διαδικασία έχει τα συν και τα πλην της. Κάποιες σε κάνουν πιο γνωστό, κάποιες μπορεί να αφήνουν πικρία στη γεύση ανθρώπων. Θεωρώ ότι η μεγάλη νίκη είναι για το ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια διαδικασία η οποία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάει συγκροτημένα στην επόμενη περίοδο και ενδεχομένως να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργήσει ένα κόμμα το οποίο θα μπορούσε να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές. Εγώ κρατάω αυτή την ελπίδα που δημιουργήθηκε με αυτή τη διαδικασία και ελπίζω να την κεφαλαιοποιήσουμε σωστά». Πρόσθεσε επίσης πως δεν του άφησε καμία πικρία το αποτέλεσμα.
Με την κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε πως δεν έχουν μιλήσει.
Παράλληλα, εξήγησε σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με τους κυρίους Δούκα και Ανδρουλάκη πως, «αυτό το οποίο έκανα με τους δύο συνυποψήφιους, είναι να συναντηθώ μετά από δικό τους αίτημα και θεώρησα ότι έπρεπε να τους δώσω κάποια από τα πράγματα με τα οποία πορεύτηκα σε αυτές τις εκλογές, για να διαλέξουν εκείνοι από εδώ και πέρα. Δεν είμαι εγώ ο πρόεδρος που θα τους πει τι θα κάνουν, αλλά θεωρώ, επειδή τους άκουσα και στα ντιμπέιτ και σε όλη τους την προεκλογική εκστρατεία ότι ήταν ανοιχτοί σε προτάσεις από τους άλλους συνυποψήφιους, θεώρησα δεδομένο ότι όφειλα να τους καταθέσω αυτές τις προτάσεις».
Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτές πρέπει να αφορούν το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι, «τις παρακολουθώ σαν πολίτης, αλλά για το ΠΑΣΟΚ θεωρώ λάθος ένα κόμμα να κοιτάζει δεξιά και αριστερά. Ένα κόμμα πρέπει να κοιτάζει μόνο την κοινωνία. Ποια είναι τα προβλήματα της, τι προτάσεις έχει και από κει και πέρα η κοινωνία θα συσπειρωθεί, δεν θα συσπειρωθεί γύρω από το κόμμα ανάλογα με τις δικές του προτάσεις, όχι ανάλογα με το τι συμβαίνει αλλού. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ίσως και μεγαλύτερος αριθμός από τους ψηφοφόρους που είναι στο ΠΑΣΟΚ, είναι σήμερα σπίτι τους».
Τέλος αναφέρθηκε στην συμμετοχή που αναμένει στις εκλογές την προσεχή Κυριακή και εξήγησε: «περιμένω μεγάλη συμμετοχή. Θα ήθελα να δω μεγάλη συμμετοχή. Ενθαρρύνω συμμετοχή όπου μπορώ, γιατί θεωρώ ότι αυτό θα μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ και θα δυναμώσει τον αρχηγό. Από εκεί και πέρα θα δούμε, τι θα γίνει, αλλά ακούω καλά μηνύματα».
Άννα Διαμαντοπούλου: Δεν είναι το αποτέλεσμα που θα ήθελα
Εκτενείς αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, την εκλογική αναμέτρηση και την πολιτική πραγματικότητα έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου, που παραδέχθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που προσδοκούσε: «Δεν είναι το αποτέλεσμα που θα ήθελα, προφανώς αφού κατέβηκα στις εκλογές. Θα πρέπει πάντοτε να σταθμίζουμε τα πράγματα έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι και να βλέπουμε την καλή τους πλευρά», είπε στην ΕΡΤ η Άννα Διαμαντοπούλου.
Συγκεκριμένα, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ κατά την εκλογική διαδικασία: «Το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ένα σημαντικό ενδιαφέρον. Όχι αυτό που περιμέναμε. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ότι θα έχουμε ξεσηκώσει πολύ περισσότερο κόσμο». Παρά την αύξηση των συμμετοχών, επεσήμανε πως «προκάλεσε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από αυτούς που πήγαν να συμμετέχουν. Λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ένα σημαντικό ενδιαφέρον. Όχι αυτό που περιμέναμε. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ότι θα έχουμε ξεσηκώσει πολύ περισσότερο κόσμο».
Συνέχισε λέγοντας: «Δηλαδή είναι σαφές ότι η κοινωνία είδε το ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε μια σοβαρότητα και έδωσε, επειδή γίνονται όλα αυτά που γίνονται γύρω μας, την αίσθηση ότι είναι ένα κόμμα που μπορεί να σταθεί στα πόδια του, που έχει δημοκρατικές ρίζες, που μπορεί την άλλη μέρα να κάνει πράγματα.
Οι έξι υποψήφιοι είχαν διαφορετικά κοινά σε μεγάλο βαθμό. Επομένως, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια συμμετοχή αυτών των ανθρώπων. Αλλά όλα αυτά χρειάζονται προϋποθέσεις. Βεβαίως, είδαμε τη διαφορά της επαρχίας και του κέντρου, το οποίο παρουσιάστηκε πάλι ανάγλυφα στο ΠΑΣΟΚ.
Άρα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί πια με διαφορετικούς τρόπους την επόμενη μέρα. Ξέρετε, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι μετά τις μετά την ήττα τον πρώτο γύρο, έχουμε μια διαφορετική ανθρωπογεωγραφία. Δηλαδή έχουν έρθει άνθρωποι που μας προσέγγισαν. Είδατε πόσες χιλιάδες νέα μέλη, είδαμε το πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Δηλαδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αποχρώσεις πολιτικές. Όλοι όμως είχαν ενδιαφέρον. Αυτός, όλος ο κόσμος τώρα, αυτές οι τριακόσιες χιλιάδες, το στοίχημα είναι πρώτον, να μην τον ξεχάσουμε και να μην τον ξεχάσουμε, όχι να του λέμε ευχαριστώ, να οργανώσουμε έτσι την επόμενη μέρα, ώστε αυτή η νέα ανθρωπογεωγραφία να μπορεί να συμμετέχει. Δηλαδή οι άνθρωποι που ήρθαν να συμμετέχουν, αυτό σημαίνει ότι πάμε σε μια ανασυγκρότηση».
Έβαλα πολλά νέα ζητήματα για την πολιτική και τη χώρα
Παράλληλα τόνισε: «Δεν κινήθηκα με βάση σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνομαι, αν και είχα πολλές παρατηρήσεις από φίλους, πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, έτσι ότι θα έπρεπε να κάνω αυτό ή εκείνο για να απευθυνθώ εδώ ή εκεί. Επειδή έχω κάνει πολλούς κύκλους στην πολιτική, είχα μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση.
Μίλησα για αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει στη χώρα. Και μίλησα με όρους 21ου αιώνα, έβαλα πολλά νέα ζητήματα και για την πολιτική και για τους στόχους που πρέπει να έχει η χώρα. Πιστεύω ότι η χώρα μιζεριάζει. Δηλαδή ζούμε σε μια χώρα, σε μια εποχή με εκτινάξεις από το εμπόριο μέχρι τη συνεργασία των πανεπιστημίων, που γίνεται από την Ανατολή μέχρι τη Δύση.
Έβαλα καινούργια πράγματα. Επέλεξα ένα διαφορετικό πολιτικό ύφος και για αυτό είχα πολλές κριτικές και καλές και κακές. Λοιπόν, επέλεξα αυτά. Πρώτον, να μιλήσω για κάτι που αφορά τη χώρα και είναι διαφορετικό, να εξηγήσω πώς θα γίνει και να χρησιμοποιήσω ένα ύφος προσέξτε, όχι ήπιο. Χρησιμοποίησα σε όλες μου τις ομιλίες μια αναλυτική διάσταση του πώς μπορούμε να κάνουμε τι.
Ποιοι άνθρωποι απάντησαν σε αυτό; Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι στα άκρα. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν συγκινούνται από φωνές και από συνθήματα και ηρωισμούς. Και οι άνθρωποι αυτοί συνήθως ξέρετε, όταν λέμε κέντρο, το κέντρο δεν είναι βέβαια ιδεολογία, αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι οι άνθρωποι που συναντώνται στον μέσο όρο. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν πράγματα για τη χώρα να πάει μπροστά και καταλαβαίνουν τις δυσκολίες και θέλουν ρεαλισμό. Εγώ λοιπόν μίλησα για αυτά.
Ήρθαν πάρα πολλοί επώνυμοι άνθρωποι της Αριστεράς, δεν λέω του ΚΚΕ, ούτε του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ιστορικά στελέχη της Αριστεράς μίλησαν, γράψανε δημοσίως άνθρωποι από τη ΕΑΡ, από τη ΔΗΜΑΡ, άνθρωποι οι οποίοι είναι η λεγόμενη ευρωπαϊκή Αριστερά. Άρα απευθύνθηκα σε όλον αυτόν τον κόσμο που θέλει για τη χώρα κάτι διαφορετικό, αλλά συγκεκριμένο».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ του 2024 πρέπει να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τη δική του ταυτότητα. Η δική του ταυτότητα δεν είναι ισχυρή σήμερα και νομίζω ότι όλοι μας θα παλέψουμε, πρώτον, για να έχει μια πολύ διακριτή και πολύ ισχυρή ταυτότητα, η οποία θα μπαίνει στον δημόσιο διάλογο και θα ταράζει τα νερά. Λέμε για το κόμμα, λέμε για τους ανθρώπους που θέλουμε να έρθουν, αν θα επαναπατριστούν.
Πρώτα πρώτα να σταματήσουμε όλοι αυτή την ανοησία, αν ο ένας έφυγε και άλλος πήγε εδώ. Οι πολίτες επιλέγουν κάθε φορά και επιλέγουν με βάση τη δική τους αξιολόγηση εκείνη τη στιγμή. Δεν θα κάνουμε το βιογραφικό του καθενός. Εμείς θέλουμε λοιπόν ο κόσμος να πιστέψει και να συμμετέχει».
Ο κάθε πολίτης μπορεί να αξιολογήσει τους δύο υποψήφιους
Ως προς τις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Είμαστε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, οπότε η οποιαδήποτε απάντησή μου καταλαβαίνετε ότι θα έχει ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα. Βεβαίως δεν μπορώ να κάνω το παγώνι. Καταθέσαμε προτάσεις, εγώ είπα πολλές φορές ότι πρέπει να βάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να βάλει πολύ καθαρή γραμμή με τη συντήρηση, πολύ καθαρή γραμμή με τη λαϊκιστική Αριστερά.
Αυτά και με βάση αυτά που λένε οι υποψήφιοι και με τη σύνθεση που πρέπει να κάνουμε, γιατί πρέπει να γίνει μια σύνθεση. Το ΠΑΣΟΚ την έκανε πάντοτε αυτή τη σύνθεση, ο κάθε πολίτης μπορεί να αξιολογήσει πολύ καλά. Δεν είμαστε εν κρυπτώ. Όλοι μπορούν να αξιολογήσουν και τις απόψεις και τις θέσεις.
Έχω συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, Τις έχω καταθέσει, Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν και τους δύο υποψηφίους και να ψηφίσουν με βάση τι νομίζουν ότι είναι πιο κοντά σε αυτό που μαζί ονειρευτήκαμε. Γιατί υπάρχει ένα 20% που ουσιαστικά μαζί πιστέψαμε σε κάποια πράγματα. Το καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι δεν είναι δίκαιο αυτή τη στιγμή τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Από την άλλη, είναι πάρα πολύ σωστό οι πολίτες να λάβουν υπόψη τις θέσεις».
Επίσης ανέφερε ότι: «Είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους που με πίστεψαν και ονειρευτήκαμε μαζί. Τώρα εγώ ως γυναίκα έχω ζήσει όλες τις φάσεις. Η πρώτη φάση που κατέβηκα πρώτη φορά υποψήφιος στην Κοζάνη, που δεν είχε ξανακατέβει ποτέ γυναίκα, ήταν πολύ δύσκολη φάση. Δηλαδή έπρεπε να πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Υπήρχε σεξισμός, υπήρχε άρνηση. Πέρασα και την άλλη φάση που το να είσαι γυναίκα ήταν προνόμιο, γιατί όλοι θέλανε να έχουν γυναίκες και να δείχνουν γυναίκες. Τώρα πια νομίζω ότι σε εμένα δεν μέτρησε αυτό. Δηλαδή δεν ήταν ούτε θετικό ούτε αρνητικό. Ήταν η πολιτική μου ταυτότητα».
Επιπλέον η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους και να πω ότι σε κάθε εκλογική διαδικασία, ακόμα και ενός πολιτιστικού συλλόγου, οι εξελίξεις καθορίζονται από αυτούς που συμμετέχουν και η συμμετοχή τους θα μας δώσει πάλι δύναμη.
Δηλαδή εγώ από τη στιγμή που έχω αποφασίσει να μείνω και θα είμαι εκεί και θα είμαι με όλη μου την προσπάθεια, ουσιαστικά θα κάνουμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Άρα η συμμετοχή τους θα είναι δύναμη. Δηλαδή εγώ πιστεύω ότι με κάθε τρόπο θα ήθελα να τους πω πάμε κάλπες ξανά».
Η επόμενη μέρα
Για την επόμενη μέρα από τις προεδρικές εκλογές, είπε: «Θεωρούσα και το έβαλα αν θυμάστε πρώτη το θέμα ,το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύω πολύ ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στην ιστορική συγκυρία που ζούμε, το να παρουσιάσεις κάτι διαφορετικό, σημαντικό για τον 21ο αιώνα, με νέες θέσεις, νέες προτάσεις, να φέρεις ανθρώπους από όλες τις επιστήμες. Να μιλήσεις με τα εργατικά Κέντρα, να βάλεις ουσιαστικά το θέμα της εργασίας, πιστεύω ότι θα μας έδινε τη δυνατότητα εύκολα να εκτοξευθούν.
Τώρα θα εξαρτηθεί για να μιλήσουμε για τον πόλο από την πορεία ας πούμε ενός τετραμήνου – εξαμήνου, δεν θα περιμένουμε σε δεκαπέντε μέρες να αλλάξουν τα πράγματα. Θεωρώ ότι ο πρόεδρος ο καινούργιος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μεγάλες δυνάμεις. Να ανοίξει το κόμμα. Να χρησιμοποιήσει ότι καλύτερο υπάρχει. Να μιλήσει δυνατά. Να μην φοβηθεί. Να πει πράγματα που μπορεί να ταράξουν τα νερά.
Εάν δεν ανασυγκροτήσει ο νέος Πρόεδρος βασικά στοιχεία, βασικά βασικούς τομείς, βασικό τρόπο λειτουργίας, βασικό τρόπο επικοινωνίας του κόμματος, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Γιατί η αντιπολίτευση σημαίνει ότι στρατεύονται και μπαίνουν στη σειρά και αποφασίζουν και δουλεύουν μια σειρά άνθρωποι που έχουν και διαφορετικές απόψεις, όχι μόνο πολιτικές και επικοινωνίας και λόγου και να δουλέψει η Ακαδημία Στελεχών, να βγάλουμε ανθρώπους δηλαδή χρειάζεται ένας χρόνος που όμως μέσα σε αυτόν τον χρόνο να γίνουν πάρα πολλά. Πάρα πολύ γρήγορα μάλιστα. Αυτό είναι το στοίχημα,
Πιο ευνοϊκή συγκυρία δεν μπορεί να υπάρξει. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία είναι σε καθοδική πορεία με εσωτερικά προβλήματα που τα βλέπουμε κάθε μέρα. Δηλαδή μετατρέπεται σιγά σιγά σε εσωκομματική αντιπολίτευση κανονική και για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα τι να πω;
Δηλαδή έχουμε δίπλα μας ένα κόμμα το οποίο είναι ένα πρότυπο του πώς δεν πρέπει να είναι ένα κόμμα. Όταν λοιπόν αυτά είναι γύρω μας, εμείς δεν είναι η στιγμή που ιστορική στιγμή μπορούμε να εκτοξευθούμε».
Ακολούθως ως προς το αν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι μπορούν να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε μία αμφίπλευρη διεύρυνση, είπε: «Είναι διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές πορείες. Έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας άνθρωπος που θα έλεγα ότι τον ξέρουμε. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής θετικά, αρνητικά έχει κριθεί αυτή τη στιγμή.
Εάν αναλάβει, ξέρουμε ότι έχει συγκεκριμένα, θετικά και αρνητικά. Ο κ. Δούκας είναι ένας άνθρωπος που είναι λίγο άγνωστος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις. Επομένως, δεν θα μπορούσα να τους συγκρίνω αυτή τη στιγμή. Θέλω να πιστεύω όμως ότι από τις συζητήσεις που έκανα, είναι και οι δύο πολύ θετικοί στο θέμα της αμφίπλευρη διεύρυνσης. Οπότε αυτό είναι μια πολύ καλή πρώτη κοινή αντίληψη και των δύο».
Σχετικά με το μέλλον του κόμματος, υπογράμμισε ότι η νέα ανθρωπογεωγραφία των μελών προσφέρει ελπίδες για την επόμενη μέρα, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: «Το στοίχημα είναι να οργανώσουμε έτσι την επόμενη μέρα, ώστε αυτή η νέα ανθρωπογεωγραφία να μπορεί να συμμετέχει».
Τέλος η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης και ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως το κόμμα πρέπει να αποκτήσει μια πιο ισχυρή και διακριτή ταυτότητα που θα “ταράζει τα νερά” στον δημόσιο διάλογο.