Συνάντηση Τζο Μπάιντεν με Μπενιαμίν Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Νετανιάχου σήμερα για τα σχέδια ενάντια στο Ιράν- Εντείνονται οι επιχειρήσεις στον Λίβανο

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τον υπουργό του να αναβάλει την επίσκεψη. Ο Νετανιάχου ήθελε πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τα αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Επεκτείνεται το Ισραήλ στον Λίβανο

Το Ισραήλ προχώρησε σε σημαντική επέκταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στον νότιο Λίβανο, ενώ συνεχίζει παράλληλα τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. Οι ενέργειες αυτές έχουν ως στόχο την εξουδετέρωση των απειλών από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, σε μια περίοδο έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο επικεφαλής της CIA προειδοποιεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης, ενώ πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ ζητά δράση κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι IDF ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι επεκτείνουν τις «περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιχειρήσεις» τους στον νοτιοδυτικό Λίβανο. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως η 146η Εφεδρική Μεραρχία τους ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στον δυτικό τομέα του νότιου Λιβάνου, στοχεύοντας εγκαταστάσεις και υποδομές της Χεζμπολάχ.

«Οι στοχευμένες επιθέσεις έχουν σκοπό να διασφαλίσουν την επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», αναφέρουν οι IDF.

Καταδικάζουν Αίγυπτος και Ιορδανία

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία καταδίκασαν σήμερα την ισραηλινή επιθετικότητα στον Λίβανο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας να καλεί να τεθεί τέλος σε αυτήν έπειτα από «έναν χρόνο καταστροφής στη Γάζα και κλιμάκωσης στην (κατεχόμενη) Δυτική Όχθη».

«Καταδικάζουμε την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Λιβάνου, καταδικάζουμε τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της πρωτεύουσας του Λιβάνου, καταδικάζουμε τη δολοφονία από το Ισραήλ Λιβανέζων πολιτών», δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αιγύπτιος ομόλογός του, ο Μπαντρ Αμπντελάτι, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την «αλληλεγγύη των χωρών τους προς το κράτος και τον λαό του Λιβάνου».

Ο ισραηλινός στρατός αφού αποδυνάμωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής επίθεσης που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, μετατόπισε στα μέσα Σεπτεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεών του στον Λίβανο, κατά της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός θέλει να απομακρύνει το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, από συνοριακές περιοχές του νοτίου Λιβάνου και να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών της Χεζμπολάχ εναντίον του βορείου Ισραήλ, ώστε να επιτρέψει την επιστροφή σε αυτή την περιοχή σχεδόν 60.000 εκτοπισμένων κατοίκων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε σήμερα τον Λίβανο ότι θα γνωρίσει «καταστροφές και δεινά όπως γνώρισε η Γάζα». Μετά «μια χρόνια καταστροφής» στο παλαιστινιακό έδαφος και «κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη», κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967 που γνώρισε έξαρση της βίας στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ «σύρει στο εξής την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο», κατηγόρησε ο Σαφάντι.

Το 1994, η Ιορδανία έγινε το δεύτερο αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο, που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ. Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, το Κάιρο έχει τον ρόλο του διαπραγματευτή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειές του όπως και αυτές του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποτύχει επανειλημμένα στη διαπραγμάτευση μιας εκεχειρίας.

Η Χεζμπολάχ δεν απαιτεί πλέον ειρήνευση στη Γάζα

Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δεν απαιτούν πλέον ανακωχή στη Γάζα ως προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο, υποχωρώντας από την πάγια θέση τους ότι η σιιτική οργάνωση θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση κατά της Χαμάς. Από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους κατά του Ισραήλ, μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ υποστήριζαν σταθερά ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα του εξακολουθεί να «είναι σίγουρη για τη στάση της Χεζμπολάχ που συνδέει οποιαδήποτε συμφωνία με τη διακοπή του πολέμου στη Γάζα», επικαλούμενος προηγούμενες δηλώσεις της Χεζμπολάχ.

Όμως ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναίρεσε χθες, Τρίτη 09/10 αυτή τη δέσμευση, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι να εξασφαλίσει εκεχειρία, χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, αν και υπογράμμισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη μάχη τους κατά του Ισραήλ. «Υποστηρίζουμε την πολιτική δραστηριότητα της οποίας ηγείται ο Μπέρι για κατάπαυση του πυρός», είπε ο Κασέμ. «Εάν ο εχθρός (Ισραήλ) συνεχίσει τον πόλεμο, τότε το πεδίο της μάχης θα αποφασίσει».

Δύο ημέρες νωρίτερα, δύο κατώτεροι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ είχαν επίσης μιλήσει για εκεχειρία στο Λίβανο χωρίς να κάνουν αναφορά στη Γάζα. Λιβανέζος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ τροποποίησε τη θέση της λόγω μιας σειράς πιέσεων και κυρίως του μαζικού εκτοπισμού ανθρώπων από τις περιφέρειες όπου ζουν υποστηρικτές της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι καθοδηγήθηκε από την εντεινόμενη χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ και τις αντιρρήσεις για τη στάση της Χεζμπολάχ από ορισμένους πολιτικούς παράγοντες του Λιβάνου. Παράλληλα, πολλοί βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του λιβανέζικου κοινοβουλίου ζητούν τις τελευταίες ημέρες την έκδοση ψηφίσματος για τον τερματισμό των μαχών, το οποίο δεν θα συναρτά το μέλλον του Λιβάνου με τον πόλεμο της Γάζας.

Την επίτευξη συμφωνίας ζητά η Χάρις

Υπάρχει πρόοδος στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά είναι «ανούσια» εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κατά την εμφάνισή της στην εκπομπή «The Late Show with Stephen Colbert» του CBS.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Χάρις, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα σήμερα. «Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για τους ομήρους το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε.

Scroll to Top