Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά επιθέσεων με στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος οδηγώντας τη Μέση Ανατολή στο χείλος της καταστροφής. Όποια επίθεση με στόχο τις υποδομές του Ιράν θα προκαλέσει σκληρά αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη χώρα του.
«Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη», δήλωσε ο Αραγτσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Τυχόν επίθεση με στόχο ιρανικές υποδομές θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα και «οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Αραγτσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από σήμερα, για να έχει συνομιλίες για περιφερειακά ζητήματα και για να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Οι χώρες του Κόλπου έχουν επιχειρήσει να δείξουν στο Ιράν την ουδετερότητά τους στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, όπως είπαν πηγές στο Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα.
Την Κυριακή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν μετέβη στο νησί Καργκ, στον Κόλπο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της χώρας, και είχε συνομιλίες με έναν αντιπλοίαρχο, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του υπουργείου Shana, εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ισραηλινού πλήγματος σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios επικαλέστηκε Ισραηλινούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν πιθανό στόχο, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου. Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αν βρισκόταν στη θέση του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ κατά τη γνώμη του δεν έχει ακόμη καταλήξει πώς θα απαντήσει στο Ιράν.
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός άσκησε περισσότερη πίεση στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώνοντας τον διοικητή του αρχηγείου της με πλήγμα στην περιοχή της Βηρυτού, ανέφερε ο στρατός σε σημερινή του ανακοίνωση. Αν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του Σουχάιλ Χουσέιν Χουσεΐνι θα είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του Ισραήλ να επιφέρει σημαντικά πλήγματα δολοφονώντας ηγέτες και διοικητές της Χεζμπολάχ και της συμμαχικής της Χαμάς, που μάχεται κατά του Ισραήλ στη Γάζα εδώ και ένα χρόνο.
ΝΥΤ: Το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Σε μια ανάλυσή τους οι New York Times αναφέρουν πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τους, το Ισραήλ δεν πρόκειται να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα. Ανώνυμοι αξιωματούχοι λένε στους NYT ότι σε πρώτη φάση το Ισραήλ είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε στρατιωτικές βάσεις, σε στόχους πληροφοριών και ηγεσίας. Αν και αυτό δεν αποκλείει ότι σε δεύτερη φάση το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν πως υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με το αν το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ωστόσο, κατά το ίδιο δημοσίευμα η Ουάσιγκτον εξετάζει αν είναι η κατάλληλη στιγμή το Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν, ενώ κρίνεται ως πιο αποτελεσματικό ένα χτύπημα σε υπόγειες και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις απ’ ότι ένα απευθείας χτύπημα στα πυρηνικά.
Το Πεντάγωνο προέτρεψε το Ισραήλ να επιλέξει την διπλωματική οδό και κυρώσεις, αλλά και σαμποτάζ. Τέλος, σημειώνεται πως για πολλά χρόνια το Ισραήλ δεν είχε πραγματικό σχέδιο επίθεσης στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά εστίαζε σε χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ, μέχρι που έγινε πρωθυπουργός ο εθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ το 2021. Ο ίδιος ζητά να ενταθούν οι προσομοιώσεις πτήσης μεγάλων αποστάσεων προς το Ιράν…
«Το Ισραήλ έχει τώρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία του εδώ και 50 χρόνια, να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», έγραψε πρόσφατα ο Ναφτάλι Μπένετ. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις κεντρικές ενεργειακές εγκαταστάσεις του και να σακατέψουμε θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς». Και πρόσθεσε: «Έχουμε τη δικαίωση. Έχουμε τα εργαλεία. Τώρα που η Χεζμπολάχ και η Χαμάς έχουν παραλύσει, το Ιράν είναι εκτεθειμένο».
Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν ένα ενδεχόμενο χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσε να ανακόψει τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται ένα ισραηλινό χτύπημα να οδηγήσει το πρόγραμμα του Ιράν ακόμα πιο βαθιά, απαγορεύοντας στους λιγοστούς πυρηνικούς επιθεωρητές την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του.
Οι επόμενες κινήσεις του Ιράν
Είτε το Ισραήλ χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είτε όχι, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για το πυρηνικό μέλλον του Ιράν.
Το πρώτο είναι αυτό που έχει υποστηρίξει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία με το Ιράν για πυρηνικά θέματα. Οι αξιωματούχοι περιγράφουν τη βοήθεια ως «τεχνική βοήθεια» και λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέχει στο Ιράν υλικό για μια πυρηνική κεφαλή.
Η δεύτερη ανησυχία είναι ότι η ζημιά που προκλήθηκε στη Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσε να κάνει το Ιράν πιο ευάλωτο. Δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην ικανότητα της τρομοκρατικής ομάδας για να χτυπήσει το Ισραήλ. Η κίνηση για την απόκτηση πυρηνικού όπλου μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψει το Ισραήλ.
Η τρίτη ανησυχία έχει να κάνει με το τεράστιο δίκτυο πυρηνικών του Ιράν, το οποίος βρίσκεται νότια του Natanz και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο πυρηνικό κέντρο σε όλο το Ιράν, ενώ ακόμη δεν είναι σε λειτουργία.