Η διείσδυση των πρακτόρων της Μόσαντ στο Ιράν και την Χεζμπολάχ- Γνώριζαν για το σχέδιο δολοφονίας του Νασράλα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, να εγκαταλείψει τον Λίβανο λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό χτύπημα, ενώ τώρα ανησυχεί βαθιά για την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερες κυβερνητικές βαθμίδες στην Τεχεράνη, δήλωσαν τρεις ιρανικές πηγές, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ρόιτερς.

Αμέσως μετά την επίθεση με τους παγιδευμένους βομβητές της Χεζμπολάχ στις 17 Σεπτεμβρίου στον Λίβανο, ο Χαμενεΐ έστειλε μήνυμα με ειδικό απεσταλμένο για να παρακαλέσει τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ να φύγει για το Ιράν, επικαλούμενος αναφορές των μυστικών υπηρεσιών που έδειχναν ότι το Ισραήλ είχε πράκτορες εντός της Χεζμπολάχ και σχεδίαζε να τον σκοτώσει, δήλωσε μία από τις πηγές, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο αγγελιοφόρος, είπε ο αξιωματούχος, ήταν ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Νασράλα στο καταφύγιό του όταν αυτό χτυπήθηκε από ισραηλινές βόμβες, και ο οποίος επίσης σκοτώθηκε.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία στο εσωτερικό του Ιράν από το Σάββατο, διέταξε προσωπικά να εκτοξευθεί την Τρίτη κατά του Ισραήλ ένα μπαράζ περίπου 200 πυραύλων, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος. Η επίθεση ήταν αντίποινα για τους θανάτους του Νασράλα και του Νιλφορουσάν, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η δήλωση αναφέρθηκε επίσης στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη και στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατο του Χανίγιε. Η δολοφονία του Νασράλα ακολούθησε δύο εβδομάδες ισραηλινών επιθέσεων ακριβείας που κατέστρεψαν οπλικές εγκαταστάσεις, εξουδετέρωσαν το μισό ηγετικό συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αποδεκάτισαν την ανώτατη στρατιωτική της διοίκηση.

Οι φόβοι του Ιράν για την ασφάλεια του Χαμενεΐ και η απώλεια εμπιστοσύνης, τόσο εντός της Χεζμπολάχ όσο και εντός του ιρανικού κατεστημένου και μεταξύ τους, αναδείχθηκαν στις συζητήσεις με δέκα πηγές για αυτό το θέμα, οι οποίες περιέγραψαν μια κατάσταση που θα μπορούσε να περιπλέξει την αποτελεσματική λειτουργία της συμμαχίας του “άξονα αντίστασης” του Ιράν.

Η αναστάτωση δυσκολεύει επίσης τη Χεζμπολάχ να επιλέξει νέο ηγέτη, φοβούμενη ότι η συνεχιζόμενη διείσδυση θα θέσει σε κίνδυνο τον διάδοχο, δήλωσαν τέσσερις λιβανέζικες πηγές. «Βασικά, το Ιράν έχασε τη μεγαλύτερη επένδυση που είχε τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Μάγκνους Ράνστορπ, ειδικός μελετητής της Χεζμπολάχ στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, για τη βαθιά ζημιά που προκλήθηκε στη Χεζμπολάχ, η οποία, όπως είπε, μείωσε την ικανότητα του Ιράν να χτυπήσει τα σύνορα του Ισραήλ.

«Συγκλόνισε το Ιράν μέχρι τον πυρήνα του. Δείχνει πόσο βαθιά διεισδύει και στο Ιράν: δεν σκότωσαν μόνο τον Νασράλα, σκότωσαν και τον Νιλφορούσαν», είπε ο ίδιος, ο οποίος ήταν έμπιστος στρατιωτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ. Η χαμένη στρατιωτική ικανότητα της Χεζμπολάχ και τα στελέχη της ηγεσίας της μπορεί να ωθήσουν το Ιράν προς το είδος των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πρεσβειών και προσωπικού στο εξωτερικό, στις οποίες επιδιδόταν συχνότερα πριν από την άνοδο των συμμάχων της στο Λίβανο, δήλωσε ο Ράνστορπ.

Πρώην Ιρανός Πρόεδρος: Βαθιά διείσδυση της Μοσάντ

Ο επικεφαλής της ιρανικής μονάδας αντιμετώπισης της Μοσάντ ήταν ισραηλινός πράκτορας, δήλωσε την Δευτέρα στο Τουρκικό CNN o πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο πρώην ηγέτης του Ιράν ισχυρίζεται ότι το τμήμα των μυστικών υπηρεσιών που είχε ως αποστολή να «ξετρυπώνει» τους ισραηλινούς κατασκόπους, είχε στις τάξεις του 20 άτομα που εργάζονταν ως κατάσκοποι και παρείχαν πυρηνικές πληροφορίες

Οι φερόμενοι ως διπλοί πράκτορες παρείχαν στο Ισραήλ ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα σχόλιά του στη συνέντευξη, τα οποία μεταδόθηκαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι οι πράκτορες βρίσκονταν πίσω από ορισμένες βασικές επιτυχίες της Μοσάντ στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής το 2018 εγγράφων του πυρηνικού προγράμματος που μεταφέρθηκαν από την Τεχεράνη στο Ισραήλ και αποκαλύφθηκαν από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αυτός ο “θησαυρός πληροφορίων” θεωρείται ότι αποτέλεσε παράγοντα που έπεισε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν. Ο επικεφαλής της μονάδας αντικατασκοπείας αποκαλύφθηκε ως διπλός πράκτορας το 2021, αλλά αυτός και όλοι οι άλλοι φερόμενοι ως «λαθρέμποροι» της Μοσάντ κατάφεραν να διαφύγουν από τη χώρα και ζουν τώρα στο Ισραήλ, υποστήριξε ο Αχμαντινετζάντ.

Άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης κάνει στο παρελθόν «παρατηρήσεις» για τη διείσδυση της Μοσάντ στο Ιράν. Ένας πρώην Ιρανός υπουργός που υπηρέτησε ως σύμβουλος του πρώην προέδρου Χασάν Ρουχανί δήλωσε το 2022 ότι ανώτεροι αξιωματούχοι στην Τεχεράνη θα πρέπει να φοβούνται για τη ζωή τους λόγω της «διείσδυσης» της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Manoto που εδρεύει στο Λονδίνο.

Scroll to Top