Για τη μεγάλη αλλαγή του ψηφιακού κτηματολογίου τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πατρίδα μας το 2025 θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη
Να εκφράσω τη βαθιά οδύνη για την απώλεια δύο ανθρώπων στη φωτιά στην Κορινθία. Όσα γνωρίζαμε για την αντιπυρική περίοδο, μάλλον έχουν αναθεωρηθεί.
Ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως κινητοποιημένος, ελπίζω σύντομα να τελειώσουμε.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταρρύθμιση για το κτηματολόγιο περιμένει να γίνει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Φτάσαμε στη δεκαετία του 90 να πιάσουμε το νήμα, αλλά αδράνειες μας έφεραν το μόνο κράτος τον 21ο αιώνα χωρίς κτηματολόγιο και ήρθε από η κυβέρνηση να το λύσει
Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει κτηματολόγιο, ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας
Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων.
Η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών, ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Τρεις σημαντικές νέες προβλέψεις με 2 κοινά χαρακτηριστικά. Τη χρήση της τεχνολογίας, την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους πολίτες να συμμετέχουν οι ίδιοι στη διαμόρφωση του κτηματολογίου. Αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμοποιείται για να κάνει τον πρώτο έλεγχο των συμβάσεων.
Βρέθηκα στη Λάρισα να διαπιστώσω ο ίδιος την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να εκδίδουμε πράξεις σε 1,5 με 2 ώρες. Συγχαρητήρια στους δημοσίους υπαλλήλους που εργάστηκαν για να αναπτύξουν αυτή την τεχνολογία. Να δούμε που αλλού μπορούν να αυτοματοποιηθούν διαδικασίας για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα του δημοσίου.
Οι λύσεις είναι σύμφωνες με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για το ΑΙ και αναμένω τις προτάσεις σας για το πού μπορεί να επεκταθεί το εργαλείο αυτό σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Στοιχεία που μπορούν να συνδέονται με την ιδιοκτησία του ακινήτου, θα γινεται εξωδικαστικά με απλό τροπο από τη στιγμή που δεν θίγονται άλλοι ιδιοκτήτες.
Ατέλειες που έρχονται από το παρελθόν είναι πολλές για παράδειγμα στα όρια των εμβαδών των κτισμάτων έχει μικρές διαφορές. Μια κατοικία που ήταν 100 τμ ηλεκτρονικά μπορεί να δείχνει 103. Είναι αλήθεια ότι στις πολυκατοικίες είναι πρακτικά αδύνατο ο εντοπισμός διαφορών.
Ίδια στόχευση έχει και η μετατροπή παλαιών προσυμφώνων σε οριστικά συμβόλαια και δυνατότητα να μην ακυρώνονται οικονομικά συμβόλαια όταν εντοπίζονται λάθη σε συμβόλαια παλιών ιδιοκτητών. Όλα αυτά είναι λύσεις που απαντούν σε υπαρκτές εκκρεμότητες.
Τρίτη παρέμβαση για όσους αμέλησαν να δηλώσουν την περιουσία τους εγκαίρως με αποτέλεσμα αυτά τα ακίνητα να εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Δεύτερη ευκαιρία να τα δηλώσουν.
Θα γίνονται και αποφάσεις αποχαρακτηρισμών δασικών κατόπιν ενστάσεων των ιδιοκτητών. Το δημόσιο δεν θα υποχρεώνεται στις προσφυγές.
Θα έλεγαν το ν/σ έρχεται να επιταχύνει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου ως το τελος του 2025. Το ν/σ παρεμβαίνει σε υπαρκτές αδυναμίες και επιδιωκει να καταστήσει τους πολίτες συμμάχους στην εθνική προσπάθεια. Η μεταρρύθμιση έπρεπε να γίνει και γίνεται πράξη. Δεν θα λυθούν μεμιάς οι διαφορές.
Είναι μια σημαντική παρέμβαση που θα ορίσει με κανόνες το περιβάλλον όλων, θα τονώσει τις επενδύσεις. Με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και όπλο την τεχνολογία.
Σήμερα κανείς δεν θυμάται ότι στεκόταν επί ώρες στην ουρά για να πάρει ένα πιστοποιητικό. Τώρα αυτό άλλαξε με το gov.gr, κάποιοι το θεωρούν δεδομένο αλλά δεν ήταν έτσι κάποιοι το έκαναν πράξη. Έτσι και τώρα θα ξεχάσει κανείς την εικόνα από τα υποθηκοφυλακεία. Το 90% των συμβολαιογραφικών πράξεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνονται ηλεκτρονικά.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που λαμβάνει υπόψιν την ΑΙ είναι ένας εκσυγχρονισμός που βαδίζει γοργά. Μιλάμε για μια ακόμη αλλαγή που κάποιοι έλεγαν ότι δεν γίνεται.