Ισραηλινές δυνάμεις

Ισραήλ: Πόλεμος με τη Χεζμπολάχ «ως τη νίκη»

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεσμεύτηκε χθες Πέμπτη πως δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά πριν από «τη νίκη», απορρίπτοντας διεθνή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών, κι οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε ανατολικούς και νότιους τομείς του Λιβάνου.

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολά, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Το λιβανικό κίνημα ορκίζεται πως θα συνεχίσει τη δράση του «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολά που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του χθες βράδυ.

Ανέφεραν ακόμη πως έπληξαν 75 στρατιωτικούς στόχους, θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ενώ το βράδυ τόνισαν πως εξακολουθούσαν τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Σημείωσαν πως εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες, πύραυλοι και drones από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ χθες.

Η Χεζμπολά από την πλευρά της ανέφερε πως εκτόξευσε κάπου εκατό ρουκέτες εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν σκοτώσει πάνω από εφτακόσιους ανθρώπους από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, ανάγκασαν πάνω από 90.000 ανθρώπους να φύγουν στον Λίβανο, κατά τον ΟΗΕ. Πάνω από 31.000 πολίτες της χώρας κατέφυγαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με τη Βηρυτό.

Ο Χασάν Σλιμ πήρε την ηλικιωμένη μητέρα του και πήγαν να βρουν καταφύγιο στο έδαφος της Συρίας, παρότι η γειτονική χώρα έχει γίνει κομμάτια εξαιτίας του εμφυλίου που διαρκεί από το 2011. «Αποφεύγαμε τη Συρία, εξαιτίας του πολέμου, όμως ο πόλεμος έφτασε τώρα στην πόρτα μας», εξήγησε ο 24χρονος, που είναι άνεργος.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, μαζί με αραβικές και δυτικές χώρες, κάλεσαν προχθές Τετάρτη να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών» προκειμένου να δοθεί «ευκαιρία στη διπλωματία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όμως τόνισε χθες πως ο στρατός του θα συνεχίσει τη μάχη με τη Χεζμπολά «με όλη την απαραίτητη ισχύ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ισραέλ Κατς υπερθεμάτισε, διατρανώνοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «ως τη νίκη» κι ότι δεν θα υπάρξει καμία «κατάπαυση του πυρός στον βορρά».

Δυο ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επίσης απέρριψαν την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. «Η εκστρατεία στον βορρά δεν μπορεί να τερματιστεί παρά μόνο με έναν τρόπο: τη συντριβή της Χεζμπολά», έκρινε ο κ. Σμότριτς. Ο κ. Μπεν Γκβιρ από την πλευρά του απείλησε πως θα μποϊκοτάρει τις εργασίες της κυβέρνησης αν κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε πως η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διατυπώθηκε «σε συντονισμό» με το Ισραήλ.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως θα ήταν «λάθος» του κ. Νετανιάχου να «απορρίψει» την προταθείσα κατάπαυση του πυρός, καθώς έτσι θα καταστεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, τονίζοντας πως η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Ισραήλ και τη Χεζμπολά να «απομακρυνθούν από το χείλος της αβύσσου».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε εναντίον «ολοκληρωτικού πολέμου», που θα ήταν «καταστροφικός», τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο, εκτιμώντας πως εάν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, θα μπορούσε να διευκολύνει συμφωνία εκεχειρίας και στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως εξασφάλισε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς «υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας σε εξέλιξη».

Προχθές Τετάρτη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, διέταξε τους άνδρες του να προετοιμαστούν για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου πως το «κέντρο βάρους» των επιχειρήσεων μεταφέρεται πλέον στον βορρά, προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πυρών της Χεζμπολά τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα ακολούθησε την αποδοθείσα στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολά που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποκεφάλισε την επίλεκτη μονάδα Ραντουάν του σιιτικού κινήματος.

Από την 8η Οκτωβρίου, οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.540 ανθρώπους στη λιβανική επικράτεια, ανέφεραν χθες οι αρχές της χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει πλήξει «πάνω από 2.000 στόχους», θέσεις της Χεζμπολά, από τη Δευτέρα. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως εκτοξεύθηκαν εναντίον της χώρας 9.360 ρουκέτες ή πύραυλοι τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο.

Πολλοί ισραηλινοί ζουν «αληθινή αγωνία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αν οι ρουκέτες πλησιάσουν, αν θα πλήξουν τη Χάιφα», εξήγησε η Φίντα Χούρι, 28χρονη κάτοικος.

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, προσθέτοντας πως «οι σειρήνες (της αεράμυνας) και οι εκρήξεις ακούστηκαν μετά την αναχαίτισή (του) και την πτώση συντριμμιών».

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η πολιτική προστασία ανακοίνωσε χθες ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι σε βομβαρδισμό εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εκτοπισμένων στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια (βόρεια).

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 41.534 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ, κι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

Scroll to Top