Οι βομβητές της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν

Ποιες εταιρείες βρίσκονται πίσω από την επίθεση στους βομβητές της Χεζμπολάχ- Συναγερμός στην εφοδιαστική αλυσίδα

Υπενθυμίζεται πως δύο κύματα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ προκάλεσαν τον θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 3.000, μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει επίσημα τις εκρήξεις, αλλά πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ ήταν υπεύθυνη. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε ότι το επεισόδιο ήταν η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία της ομάδας.

Αν και το Ισραήλ έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε δολοφονίες με τη χρήση πειραγμένων συσκευών επικοινωνίας -συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του πυροτεχνουργού της Χαμάς, Γιαχία Αϊγιάς, το 1996, μέσω ενός κινητού τηλεφώνου που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά- η κλίμακα των επιθέσεων, που περιλάμβανε χιλιάδες ταυτόχρονες πυροδοτήσεις, ήταν πρωτοφανής. Αυτό έχει αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί ανησυχίες για την πιθανότητα οι επιθέσεις αυτές να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για μελλοντικές τρομοκρατικές απόπειρες, με τη χρήση ευάλωτων σημείων στις περίπλοκες και συχνά αδιαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού για ηλεκτρονικά ή ακόμη και καθημερινά είδη, που περνούν από μια σειρά από διαδικασίες και χώρες πριν φτάσουν στα φυσικά καταστήματα.

«Κάθε εταιρεία που κατασκευάζει ή πωλεί φυσικές συσκευές θα ανησυχεί για την αξιοπιστία της αλυσίδας εφοδιασμού της», δήλωσε ο Τζέιμς Γκρίμελμαν, καθηγητής ψηφιακού δικαίου και δικαίου της πληροφορίας στην Cornell Tech και στη Νομική Σχολή Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν πρόσθετες διασφαλίσεις και επαληθεύσεις, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και να αποτρέπουν καλύτερα κινήσεις όπως αυτή» προσθέτει.

«Όταν εξαρτάσαι από άλλα έθνη για βασικές εισροές ή τεχνολογία, τους δίνεις μια κερκόπορτα σε ό,τι κάνεις», δήλωσε η Μέλανι Χαρτ, μέχρι πρόσφατα ήταν ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εργαζόμενη στο Ατλαντικό Συμβούλιο. «Πρόκειται για μια επίδειξη του πώς μοιάζει να γίνεται όπλο αυτή η εξάρτηση» προσθέτει.

Αρνείται την εμπλοκή η Ταιβάν

Η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή τηλεειδοποιητών, πομπών και συσκευών ελέγχου τηλεμετρίας και εδρεύει στη βόρεια πόλη της Νέας Ταϊπέι, ήρθε στο προσκήνιο,  αφού το λογότυπό της εμφανίστηκε σε πολλά από τις συσκευές που εξερράγησαν στον Λίβανο. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της εταιρείας, υπεύθυνη για την παραγωγή του εξοπλισμού που θα συμμετείχε στην έκρηξη είναι μια εταιρεία στη Βουδαπέστη, η BAC Consulting, η οποία έχει την απαραίτητη άδεια χρήσης της επωνυμία και κατασκευή αυτών των συσκευών.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν επέμεινε για άλλη μια φορά αυτήν την Παρασκευή ότι τα εξαρτήματα των τηλεειδοποιητών που εξερράγησαν την Τρίτη στον Λίβανο, που προκάλεσαν το θάνατο δώδεκα ανθρώπων και σχεδόν 3.000 τραυματισμούς, «δεν κατασκευάστηκαν» στο νησί. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν έχουν παραχθεί στην Ταϊβάν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ταϊβάν, JW Kuo, από τα κεντρικά γραφεία του κοινοβουλίου.

Η ουγγρική εταιρεία από την πλευρά της αρνήθηκε επίσης κάθε είδους συμμετοχή στο σχεδιασμό ή την κατασκευή των τηλεειδοποιητών, με το επίκεντρο να στρέφεται στη συνέχεια στη Norta Global Ltd, μια εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από την ουγγρική πύλη πληροφοριών Telex, ήταν υπεύθυνη για εισαγωγή των συσκευών από την Ταϊβάν.

Μυστήρια εξαφάνιση ιδιοκτήτη εταιρείας τηλεειδοποίησης

Μάλιστα, η Daily Mail ανέφερε ότι ο Νορβηγός Ρένσον Γιόσι, ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με την προμήθεια συσκευών τηλεειδοποίησης, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεών στον Λίβανο. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Γιόσι άφησε το διαμέρισμά του σε προάστιο του Όσλο και πήγε για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και έκτοτε η διοίκηση του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «NHST», κύριος εργοδότης του, δεν μπορεί να επικοινωνήστε μαζί του. Ο 39χρονος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε στην βρετανή Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των τηλεειδοποιητών.

Η Εισαγγελία της Περιφέρειας Σιλιν, στη βόρεια Ταϊπέι ερεύνησε τα γραφεία της της Gold Apollo, ώστε να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ αυτής και της ουγγρικής BAC. Στο πλαίσιο της έρευνας, ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός γραφείου της BAC στην Ταϊβάν, εγγεγραμμένο με την επωνυμία Apollo Systems Ltd., στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οποίου, περιλαμβάνεται χονδρικό, λιανικό και διεθνές εμπόριο εξοπλισμού υπολογιστών, σύμφωνα με όσα αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων CNA. Το γραφείο βρίσκεται σε έναν κοινόχρηστο χώρο που διαχειρίζεται η Taiwan Asset Management Corporation (TAMCO), η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των εμπορικών δραστηριοτήτων των ενοικιαστών της.

Επιπλέον, μια ιαπωνική κατασκευαστική φορητών ασυρμάτων κράτησε αποστάσεις από τα walkie-talkies με το λογότυπό της που εξερράγησαν στο Λίβανο, λέγοντας ότι διέκοψε την παραγωγή των συσκευών αυτών πριν από μια δεκαετία. Σύμφωνα με το BBC, κάποιες συσκευές, φαίνεται να είναι πομποδέκτες IC-V82, που κατασκευάστηκαν από την Icom, έναν κατασκευαστή τηλεπικοινωνιών με έδρα την Οσάκα. Αλλά η Icom λέει ότι δεν έχει παράγει ή εξάγει IC-V82, ούτε τις μπαταρίες που απαιτούνται για τη λειτουργία τους, εδώ και 10 χρόνια.

Η Χεζμπολάχ υιοθέτησε τη χρήση τηλεειδοποιητών, μια τεχνολογία που παραπέμπει στη δεκαετία του 1990, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. «Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να προχωρήσει στη χαμηλή τεχνολογία για να μειώσει την ευαισθησία της σε επιθέσεις, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορείς να ακολουθήσεις τόσο χαμηλή τεχνολογία ώστε να ξεφύγεις από τα τρωτά σημεία», δήλωσε ο Μπραντ Γκλόσερμαν, ανώτερος σύμβουλος στο Pacific Forum.

Οι αρχές του Λιβάνου απαγόρευσαν χθές, 19/9, τη μεταφορά βομβητών και φορητών συσκευών επικοινωνίας, όπως γουόκι-τόκι, από επιβάτες όλων των πτήσεων από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, μετέδωσε το Λιβανέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Scroll to Top