Πλημμύρες στην Ιταλία από την κακοκαιρία Boris
Πλημμύρες στην Ιταλία από την κακοκαιρία Boris/ ecotropicalnews

Έπληξε την Ιταλία η κακοκαιρία Boris με δύο νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους από την βορειανατολική χώρα

Κάπου χίλια άτομα απομάκρυναν από τις εστίες τους οι Αρχές στην Ιταλία καθώς τα απόμερα της κακοκαιρίας Boris σφυροκόπησαν βορειοανατολική περιοχή της χώρας, που είχε πληγή πέρυσι από φονικές πλημμύρες. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες που σάρωσαν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων έπληξαν τις επαρχίες Εμίλια Ρομάνα και Μάρκε της Ιταλίας με αποτέλεσμα κάποιες πόλεις να βυθιστούν στα νερά.

Δύο άνθρωποι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε στέγη που κατέρρευσε, αγνοούνται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Ιταλίας, Γκαλεάτσο Μπινιάμι. Σχολεία έμειναν κλειστά και ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων χθες καθώς η κακοκαιρία σάρωσε την ίδια περιοχή της Ιταλίας που είχε πληγεί από δύο πλημμύρες με 17 νεκρούς τον Μάιο του 2023, προκαλώντας καταστροφές δισ. ευρώ.

Κάτοικοι της Φαέντσα επέρριψαν στις ιταλικές Αρχές τις ευθύνες για τις νέες καταστροφές στα σπίτια τους. «Τα νερά φθάνουν το ενάμιση μέτρο στο σπίτι μου ξανά. Μόλις το είχα ανακαινίσει», δήλωσε ένας εξ’ αυτών.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ραβένα

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Εμίλια Ρομάνα. «Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο δήμαρχος της Ραβένα, Μικέλε ντε Πασκάλε παρομοιάζοντας τις συνθήκες «με εκείνες που είχαμε τον Μάιο του 2023».

«Ο πληθυσμός είναι σε ύψιστο συναγερμό», δήλωσε η εκτελούσα χρέη περιφερειάρχη της Εμίλια Ρομάνα, Ιρένε Πριόλο, στο ραδιόφωνο της RAI , προσθέτοντας ότι πέρυσι είχαν απομακρυνθεί 45.000 άνθρωποι από τις εστίες τους, αλλά αυτή τη φορά οι καταστροφές δεν είναι τόσο εκτεταμένες. Και απαντώντας στις επικρίσεις των πληγέντων είπε ότι «έχουν γίνει πολλά έργα υποδομών» από τον Μάιο του 2023.

Η κακοκαιρία Boris προκάλεσε εκτεταμμένες πλημμύρες με πολλά θύματα στην Αυστρία, την Τσεχία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Ειδικοί λένε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες.