Παρβοϊος
Παρβοϊος/Facebook

Covid-19: H νέα παραλλαγή XΕC εξαπλώνεται -Εντοπίστηκε σε 11 χώρες της Ευρώπης

Σύντομα θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο βόρειο ημισφαίριο η νέα παραλλαγή Covid XEC του κορωνοϊού, προειδοποιούν ειδικοί, καθώς εξαπλώνεται στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Η παραλλαγή αυτή είναι υβρίδιο των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, των KS.1.1 (ανήκει στην κατηγορία FLiRT) και KP.3.3 (γνωστή και ως FLuQE variant), που αυτή την εποχή κυριαρχεί στη γηραιά ήπειρο, αλλά οι μεταλλάξεις της μπορεί να διευκολύνουν τη διασπορά της το φθινόπωρο, λένε ειδικοί.

Η παραλλαγή XEC έχει εντοπιστεί σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί παραλλαγή ανησυχίας ή ενδιαφέροντος από τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Ένας πολύ περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων της XEC έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής», είπε εκπρόσωπος του ECDC για την παραλλαγή που ανιχνεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο και έκτοτε έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 11 ευρωπαϊκές χώρες, σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ και σε άλλες τρεις χώρες ανά την υφήλιο.

Μέχρι στιγμής η παραλλαγή Covid XEC αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 1% των δειγμάτων αλληλούχησης στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, ενώ ταυτοποιήθηκε και στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Ιταλία σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου Scripps Research, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.