Παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, βάσει του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε., έκανε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, μιλώντας σήμερα στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Πετραλιάς τόνισε ότι «Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια δημοσιονομική σταθερότητα στην οικονομική μας πολιτική, η οποία ήταν αποτελεσματική όσον αφορά στους στόχους και ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε τα μέτρα για τα οποία δεσμευτήκαμε προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον νέο στόχο των καθαρών πρωτογενών δαπανών, ο οποίος αντικαθιστά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και στις υποχρεώσεις της χώρας για την περίοδο 2025-2028.
Ο Προϋπολογισμός του 2024
Ο Προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023, όπως η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, οι φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά, οι αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ τον Ιανουάριο ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα, όπως η αύξηση της αποζημίωσης των ιατρών για υπερωρίες και η αύξηση του επιδόματος γέννησης. Στα μέτρα αυτά προστίθενται και τα νέα μέτρα ύψους 870 εκατ. ευρώ για το 2025, όπως η μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες και η νέα αύξηση των συντάξεων.
«Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Οικονομικών «παραμένει θετική έκπληξη για την Ευρώπη και γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας, ώστε να είμαστε αξιόπιστοι και απέναντι στις αγορές».
Στη συζήτηση με θέμα «Greece’s Economic Horizon: A Midterm Assessment», συμμετείχαν επίσης, ο κ. Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομικών και ο κ. Chris Allen, μόνιμος Οικονομικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Αθήνα.
Ο κ. Αργυρού επεσήμανε ότι «Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. είναι καλύτεροι, καθώς προϋπόθεση για την ανάπτυξη, είναι τα υγιή δημόσια οικονομικά» και ότι «δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη αποτελούν συμπληρωματικούς στόχους».
Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη για τη χώρα μας την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «σημείωσε πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις με προοπτικές για ακόμη καλύτερη πορεία, καθώς έχει υψηλότερη ανάπτυξη συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε».
Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία όπως η αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της υψηλής τεχνολογίας, με τις αγορές να επιβεβαιώνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Ο κ. Αργυρού τόνισε ότι η επόμενη φάση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι συνυφασμένη με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος στην Ελλάδα.