Ναός του Ποσειδώνα
Ναός του Ποσειδώνα

Κόβει την ανάσα η φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα υπό τους ήχους της μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου – Δείτε όλο το βίντεο

Πραγματοποιήθηκαν στο Σούνιο τα εγκαίνια του έργου του νέου φωτισμού του ιερού ναού του Ποσειδώνα.

Πρόκειται για ένα έργο της καταξιωμένης καλλιτέχνιδος Ελευθερίας Ντεκώ, ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του Σταύρου Ξαρχάκου.

Ο Ναός του Ποσειδώνα πλέον λάμπει με έναν σύγχρονο τρόπο, που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα, τον όγκο, την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του, καθιστώντας τον άμεσα αντιληπτό από κάθε σημείο θέασης.

Η μελέτη της Ελευθερίας Ντεκώ έγινε πράξη και κατά την τελετή, ντύθηκε αρμονικά με τη μουσική δημιουργία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου.

Παρών ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε όλη την τελετή φωταγώγησης του Σουνίου στο βίντεο:

Ο νέος φωτισμός του ναού του Σουνίου αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η οπτική εμπειρία των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο, στη διάρκεια της ημέρας. Όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και τα φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εμποδίζουν την περιήγηση και να μην προκαλούν οπτική όχληση στους επισκέπτες. Οι θέσεις των φωτιστικών, καθώς και οι διαδρομές των καλωδιώσεων και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σχεδιάστηκα και τοποθετήθηκαν με προσοχή σε κατάλληλα σημεία, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου.

Η φωταγώγηση του ναού προβλήθηκε διεθνώς, καθώς πολλά μουσεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα, επιμελητήρια από όλο τον κόσμο και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ζωντανά την εκδήλωση.