Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Θεοδωρικάκος: Φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις και μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας

Η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα (16.9.2024) ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας και τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, στις συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και στην Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ήταν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αναπληρωτης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς επίσης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Η εξειδίκευση των μέτρων του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον κ. Θεοδωρικάκο:

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στο εσωτερικό της πατρίδας μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.

Το Yπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζει από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αυτό το σκοπό το επόμενο διάστημα.

Σήμερα εξειδικεύουμε τις σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι οποίες συμβάλλουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή.

Μέτρα και πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης

  • Εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας
  • Στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας
  • Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές
  • Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας

Η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την πατρίδα μας περνά μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας, τόσο στην παραγωγή του ΑΕΠ της χώρας όσο και στον τομέα της απασχόλησης.

Αυτό αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, αλλά έρχεται να συσχετιστεί με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης Ντράγκι για την ΕΕ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, την αποφασιστική στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων στη βιομηχανία, την άμεση σύνδεση της βιομηχανίας με την έρευνα και την καινοτομία και την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Στόχος της εθνικής στρατηγικής είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των εξαγωγών στον βιομηχανικό τομέα και η υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης σε μια σειρά κρίσιμους τομείς όπως:

Παραδείγματα:

  • Αγροδιατροφικός τομέας που παράγει τελικά προϊόντα
  • Φαρμακοβιομηχανία και βιοτεχνολογία αιχμής
  • Μέταλλα, δομικά υλικά και εξοπλισμός κτιρίων για τις πράσινες πόλεις του μέλλοντος
  • Παραγωγή εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή εξοικονόμηση
  • Ναυπηγοεπισκευή
  • Εφαρμογές λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής οικονομίας
  • Αμυντική βιομηχανία και ρομποτική
  • Μονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών

Για το σκοπό αυτό το Yπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς και συμβάλλουν και στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας με πόρους του RRF.

Επίσης, υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχει συνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

Στρατηγική μείωσης της γραφειοκρατίας

Ο στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση
του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις.

Το υπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

  • Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
  • Με κατάργηση περιττών διαδικασιών

Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές

Βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομία μας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν.

Γιατί κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν.

Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από
τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαμορφώνονται σε:

– 250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα

– 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)

– 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.

  • Επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας).

– Σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση
θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.

  • Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors.

-Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ.
-Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.

  • Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Το δημοσιονομικό κόστος με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο αναμένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγματική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2024 εφαρμόστηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα που περιλαμβάνουν:

  • Τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% με ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ.
  • Τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών με ετήσιο κόστος 21 εκατ. ευρώ.
  • Την κατάργηση του φόρου τόκων για τα κρατικά ομόλογα με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ.

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Από τον Απρίλιο του 2024 αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα κριτήρια για τη χορήγηση Golden Visa.

Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

– Από 1.1.2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Scroll to Top