Η Γερμανία δείχνει τον δρόμο, με στροφή προς μια σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική, παρά τις αντιδράσεις τον γειτόνων της. Τη Δευτέρα, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα επιβάλει συνοριακούς ελέγχους και με τις εννέα γειτονικές χώρες, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τη Συνθήκη Σένγκεν, ενώ φαίνεται ότι έχει ήδη εισέλθει σε ένα γύρο διμερών συμφωνιών για το μεταναστευτικό.
Σήμερα, Παρασκευή, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για τη μετανάστευση με την Κένυα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της χώρας Γουίλιαμ Σαμοέι Ρούτο στο Βερολίνο.
Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ρούτο με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και τον Κενυάτη υπουργό Εξωτερικών Μουζαλιά Μουνταβάντι, αποσκοπεί, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στην προώθηση της πρόσληψης εξειδικευμένων εργαζόμενων από την Κένυα σε γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά και στη διευκόλυνση των επιστροφών μεταναστών των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου.
Σημειώνεται ότι παρόμοια συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί και με το Ουζμπεκιστάν κατά την προσεχή επίσκεψη του καγκελάριου στη χώρα, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί με την Ινδία, τη Γεωργία και το Μαρόκο.
Το Βερολίνο διαπραγματεύεται επίσης με τη Μολδαβία, την Κιργιζία, την Κολομβία, την Γκάνα και τις Φιλιππίνες και έχει ορίσει ως ειδικό εκπρόσωπο τον Γιοάχιμ Σταμπ από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).
Η Συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών-μελών, επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μόνο ως έσχατο μέτρο σε έκτακτες περιστάσεις. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Γερμανία επικαλέστηκε αρκετές τέτοιες «εξαιρετικές περιστάσεις», αναφερόμενη σε γεγονότα όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού για να δικαιολογήσει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα με τους γείτονές της.
Ενώ αρκετές χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν έχουν εφαρμόσει συνοριακούς ελέγχους στο παρελθόν, το τελευταίο μέτρο της Γερμανίας δημιουργεί μια ζοφερή εικόνα για το ευρωπαϊκό ιδεώδες της ελεύθερης κυκλοφορίας και έχει θορυβήσει αρκετά κράτη μέλη