Ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Τάκης Θεοδωρικάκος, γράφει στο αφιερωματικό έντυπο της Βεργίνα για τη ΔΕΘ 2024:
«Η αειφόρος και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη είναι απαραίτητα στοιχεία για την ασφάλεια της χώρας μας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δη[1]μοκρατίας έχει καταφέρει την τελευταία πενταετία, να καλλιεργήσει ένα κλίμα αξιοπιστίας και σταθερότητας αντιμετωπίζοντας πολλαπλές κρίσεις και γεωπολιτικές αναταράξεις.
Η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί έχει επιφέρει μια ευθύνη. Μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό για την υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να βελ[1]τιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, μετατρέποντας ταυτόχρο[1]να την Ελλάδα σε έναν κορυφαίο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Οι κυβερνητικές μας πολιτικές τοποθετούν στο επί[1]κεντρο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με την αύξηση μισθών και συντάξεων, με χαρακτηριστική την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, στα 830 ευρώ σήμερα. Η ανεργία έπεσε τον Ιούνιο στο 9,6%, το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι πλέον 4 φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της πρωτοβουλίας “BrainReGain-Ελληνισμός ΕνΔράσει” (Νοέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024) το 50% των Ελλήνων που διαμένουν σε άλλες χώρες δήλωσε έντονη επιθυμία να επιστρέψει στην Ελλάδα, με πιο σημαντικά κίνητρα τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες και το καλύτερο επαγγελματικό περιβάλλον στη χώρα μας.
Οι ανεβασμένοι δείκτες δεν μας καθησυχάζουν. Για αυτό στο Υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόμαστε για να συμ[1]βάλλουμε στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέ[1]λου με αναβαθμισμένη τη συμμετοχή της βιομηχανίας. Η βιομηχανική ανάπτυξη αποτελεί έναν εθνικό στόχο και προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσο[1]τάκη. Μέσω της ανασυγκρότησης της ελληνικής βιομηχανίας θα καταφέρουμε να κρατήσουμε σταθερή την ευημερία των πολιτών, να συναγωνιζόμαστε ισχυρές οικονομίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και να αποτελέσουμε μια χωρά πρότυπο με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Ενισχύουμε έτσι την πρόθεση των Ελλήνων που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, να εργαστούν και να δημιουργή[1]σουν οικογένειες εδώ. Μετατρέπουμε το brain drain σε brain gain, ανοίγοντας νέους δρόμους διασύνδεσης με τον παγκόσμιο ελληνισμό με νέες αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές.
Στόχος μας είναι η αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία στα 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Μέσω της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία προσδοκούμε στην καθοριστική αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας στην επόμενη 5ετία. Προσβλέπουμε, επίσης, αντί[1]στοιχα στην αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων (% ΑΕΠ) και στην αύξηση των εργαζομένων στον κλάδο της βιομηχανίας. Θέλουμε μια βιομηχανία σύγχρονη και ανταγωνιστική, που θα εξαπλώνεται σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής επι[1]κράτειας, που μέσω αυτής θα αξιοποιείται η έρευνα και η καινοτομία και θα υπάρχει άμεση σύνδεση με την αγορά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο προχωρούμε στην ανάληψη πρωτο[1]βουλιών που απλουστεύουν τη γραφειοκρατία μειώνοντας χρόνο και κόστος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν προϋπάρχουσες, αλλά και μελλοντικές επενδύσεις.
Παράλληλα, δρομολογούμε τους επόμενους μήνες την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη βιομηχανία και στο κίνητρο των φοροαπαλλαγών. Διαμορφώνουμε το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον και με τις σωστές αποφάσεις προσελκύουμε μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της EΥ για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού είναι σε έναν πολύ θετικό δρόμο, με τη διάθεση για νέες επενδύσεις να ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο.
Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ» του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία και τις συνδέουμε με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Μια δράση που έχει ήδη αγκαλιαστεί από την αγορά, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος αιτήσεων για την Παρέμβαση Ι «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις», με τη συμμετοχή 565 επιχειρήσεων, με 427 προτάσεις χρηματοδότησης.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Έξυπνη Μεταποίηση» στηρίζουμε με πάνω από 85 εκατ. ευρώ πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να επενδύσουν σε το[1]μείς όπως είναι η ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής, η ρομποτική, η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τομέων.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε υπέρ της εύρυθμης και ελεύθερης λειτουργίας της αγοράς, κάτι το οποίο είναι προς τον συμφέρον της κοινωνίας και των καταναλωτών. Για αυτό έχουμε προβεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση. Εντείνουμε και αυστηροποιούμε τους ελέγχους στην αγορά, οι οποίοι γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση και αφορούν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπρόσθετα, ενισχύουμε την ανεξάρτητη αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού με πρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό 25 ατόμων και ακόμη 25 το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε το έργο της να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό.
Παρατείναμε μέχρι και το τέλος του έτους τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διόρθωση χρόνιων δομικών στρεβλώσεων στην αγορά και την αποκλιμάκωση των τιμών σε βασικά είδη διαβίωσης. Πενταπλασιάζεται το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και τριπλασιάζεται το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει καταγράψει αξιοσημείωτα βήματα προόδου, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και ειδικά σε ένα πολύ ρευστό διεθνές τοπίο. Με ισχυρή πολιτική βούληση και μέσα από στοχευμένες δράσεις η Κυβέρνησή έχει πετύχει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βελτιώσει σταδιακά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Η κοινωνική συνοχή και η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει πάντα στο επίκεντρο των επιλογών μας. Η οικονομική ευημερία της πατρίδας μας είναι η οικονομική ευημερία όλων μας. Με σταθερά βήματα και διαρκή δουλειά προσπαθούμε για μια Ελλάδα που θα παραμένει και θα εξελίσσεται σε πιο ανταγωνιστική και πιο ανθεκτική στις παγκόσμιες προκλήσεις.»