Μέτρα για να προσελκύσουν εκ νέου τους νέους στις στρατιωτικές σχολές εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, που θα επιχειρήσουν να καταστήσουν εκ νέου ελκυστική την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», στόχος είναι να δοθούν κίνητρα προκειμένου οι νέοι να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές στα μηχανογραφικά τους δελτία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι φέτος, περίπου 450 θέσεις έμειναν κενές σε ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών.
Η αποκαρδιωτική εικόνα έρχεται ως αποτέλεσμα πολυετούς επιδείνωσης των δεικτών που συνδέονται με τη στρατιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, πρόβλημα εντοπίζεται και στον αριθμό των αποφοίτων αξιωματικών, ειδικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Σε συνδυασμό και με την παραίτηση εν ενεργεία στελεχών, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μάχιμων μονάδων.
Το πρώτο «καμπανάκι» σήμανε το 2022, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που οδήγησε στην εμφάνιση κενών θέσεων, καθώς μέχρι τότε, οι στρατιωτικές σχολές ήταν περιζήτητες, λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που εμφάνισαν και ως εκ τούτου, προσέλκυαν υποψηφίους με πολύ καλές επιδόσεις.
Το πρώτο μέτρο αφορά στην ανακοίνωση που αναμένεται να κάνουν τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ότι δικαίωμα να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές θα έχουν οι υποψήφιοι σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
Δεύτερον, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των αστυνομικών σχολών. Δηλαδή, οι μισθοί των σπουδαστών θα κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού από το 1/4 που βρίσκονται σήμερα. Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό θα αυξηθεί στα 600 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).
Τρίτον, μέριμνα θα υπάρξει και για τις υποδομές στις στρατιωτικές σχολές. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα σχεδιάσει ανακαίνιση στις στρατιωτικές σχολές, καθώς οι κακές υποδομές που διαθέτουν σήμερα, αποτελούν σημαντικό αντικίνητρο για τους επιτυχόντες.
Τέταρτον, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης της εγχώριας επιστημονικής έρευνας για την αμυντική βιομηχανία, θα επιδιωχθεί βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα ΑΣΕΙ θα παράγουν βιομηχανική έρευνα, που στη συνέχεια θα απορροφηθεί προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας θέλει να επαναπροσδιορίσει το επάγγελμα του στρατιωτικού καριέρας, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της νέας γενιάς. Το υπουργείο αναμένει την ολοκλήρωση έρευνας για τις τάσεις που υπάρχουν στη νεολαία, για να καταστεί εκ νέου ελκυστικό το στρατιωτικό επάγγελμα.
Το πρόβλημα των χαμηλών μισθών
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλείται να βρει πόρους για να αυξηθούν οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς σήμερα, δεν θεωρούνται ανταγωνιστικοί, αφού ένας νέος ανθυπολοχαγός αγγίζει τα 900 ευρώ, ένας λοχαγός περίπου τα 1.400 και ένας ταξίαρχος περί τα 2.000 ευρώ, χωρίς να προσμετρηθούν τα επιδόματα, τα χρονοεπιδόματα και όσα σχετίζονται με την επικυνδυνότητα.
Το υπουργείο επιδιώκει την ανέγερση οικημάτων, για να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των στελεχών που βρίσκονται στα νησιά ή τη μεθόριο. Ο Νίκος Δένδιας έχει ανακοινώσει πρόγραμμα ανέγερσης 1.400 κατοικιών. Η πρώτη φάση, που αφορά σε 500 κατοικίες σε 13 ακριβά νησιά, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2026. Ένα 15% των κατοικιών θα παραχωρηθεί σε επαγγελματίες όπως οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί, που αδυνατούν επίσης να ανταποκριθούν στα ενοίκια των συγκεκριμένων περιοχών. Κάθε φάση του προγράμματος αναμένεται ότι θα έχει κόστος περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη έχει βρεθεί ένα σημαντικό τμήμα των πόρων για την πρώτη.