Το ανθόμελο «Μέλι Κισσούρι» από την Κάρυστο καταχωρήθηκε στο επίσημο Μητρώο της ΕΕ για τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το ανθόμελο ”Μέλι Κισσούρι”, είναι το φθινοπωρινό ερεικόμελο το οποίο παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata) που φύεται στην περιοχή. Διατίθεται σε υγρή ή κρυσταλλωμένη μορφή», τονίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Ενα ανθόμελο από την Κάρυστο
Η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι/Μέλι Κισσούρι» ζητείται για ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Καρύστου που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας που περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Καφηρέα, Μαρμαρίου και Στύρων.
Το «Μέλι Κισσούρι» έχει ελαφρώς πικρή γεύση, έχει σκούρο χρώμα με χαλκοκόκκινες αποχρώσεις και το άρωμά του είναι έντονο και επίμονο. Οφείλει την ιδιαιτερότητά του στο μείγμα γυρεόκοκκων στο οποίο κυριαρχεί η γύρη Erica manipuliflora, που συμπληρώνεται από γυρεόκοκκους από άγρια φυτά και στο οποίο δεν βρίσκουμε γυρεόκοκκους από καλλιεργούμενα είδη. Επιπλέον, οφείλει την ιδιαιτερότητά του στο μείγμα κόκκων γύρης με την πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη, η οποία δεν ξεπερνά το 0,2% και αποτελεί το κατώτερο όριο για τα άλλα ελληνικά ερεικόμελα. Αυτή η χαμηλή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη αποδίδεται στον ανθρώπινο παράγοντα που επικρατεί στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα στις πρακτικές εκτροφής μελισσών.
Ένας από τους βασικούς κανόνες είναι να μην δίνεται τεχνητή τροφή στις μέλισσες κατά την παραγωγική περίοδο, αφού όλες οι διατροφικές τους ανάγκες καλύπτονται από την άφθονη ανθοφορία της ερείκης στην περιοχή.
Αυτή η νέα ονομασία θα προστεθεί στη λίστα των 1.644 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων eAmbrosia.