Κάμαλα Χάρις

Κάμαλα Χάρις: Αποδέχθηκε και επισήμως το χρίσμα των Δημοκρατικών

«Στο όνομα όλων των Αμερικανών», η Κάμαλα Χάρις αποδέχθηκε χθες Πέμπτη το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, έγινε και τυπικά η υποψήφια της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κλείνοντας το συνέδριό στο Σικάγο σε κλίμα απόλυτης ευφορίας.

«Υπόσχομαι να είμαι η πρόεδρος όλων των Αμερικανών», είπε η 59χρονη αντιπρόεδρος, με σκούρο σακάκι και παντελόνι, επευφημούμενη με ενθουσιασμό από τους χιλιάδες συνέδρους.

Εκφωνώντας την πολυαναμενόμενη ομιλία της, ενίοτε σε τόνο επίσημο και αυστηρό, ενίοτε φλογισμένο, η υποψήφια έκανε σαφές πως θέλει να χαράξει «νέο δρόμο», επιτέθηκε επανειλημμένα στον αντίπαλό της, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δεσμεύτηκε να «κλείσει» συμφωνία στη Μέση Ανατολή και να αγωνιστεί εναντίον «τυράννων» και «δικτατόρων».

Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία, εν μέσω του απαραίτητου καταιγισμού από μπαλόνια στα χρώματα του εθνικού συμβόλου των ΗΠΑ, έμεινε στη σκηνή για αρκετή ώρα, μοιάζοντας να απολαμβάνει τις επευφημίες και την αγαλλίαση των συνέδρων, πλαισιωμένη από τον σύζυγό της Νταγκ Έμχοφ, τον υποψήφιό της για την αντιπροεδρία Τιμ Γουόλς και μέλη των οικογενειών τους.

«Στο όνομα του λαού, στο όνομα όλων των Αμερικανών», ανεξαρτήτως «κόμματος, φυλής, φύλου ή γλώσσας», όπως «αυτοί με τους οποίους μεγάλωσα, που δουλεύουν σκληρά, που προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, που προσέχουν ο ένας τον άλλο, όλων αυτών που η ιστορία τους δεν θα μπορούσε να γραφτεί παρά μόνο στο σπουδαιότερο έθνος του κόσμου, δέχομαι την υποψηφιότητα που μου αναθέτετε για να γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ», είπε ανοίγοντας την ομιλία η κυρία Χάρις.

Τόνισε πως απευθύνεται σε όλους τους Αμερικανούς, όποιες κι αν είναι «οι πολιτικές τους απόψεις».

Στην σημαντικότερη ομιλία της ζωής της ως σήμερα, η Καλιφορνέζα πρώην εισαγγελέας αναφέρθηκε στην εκλιπούσα μητέρα της, ερευνήτρια ειδικευμένη στον καρκίνο του μαστού, που πήγε στις ΗΠΑ από την Ινδία, αρχικά για να σπουδάσει.

«Είχα δει πώς τη μεταχειριζόταν ο κόσμος μερικές φορές. Όμως η μητέρα μου δεν έχανε ποτέ την ψυχραιμία της. Ήταν δυνατή, είχε θάρρος», είπε η υποψήφια, συμπληρώνοντας πως την έμαθε να μην «παραπονιέται για την αδικία, αλλά να δρα» για να την καταπολεμήσει.

Εξαπέλυσε επανειλημμένα φραστικά πυρά με στόχο τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της.

«Ξέρουμε πώς θα έμοιαζε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ. Είναι όλα γραμμένα στο Project 2025», είπε, παραπέμποντας στο άκρως συντηρητικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε από συνεργάτες του μεγιστάνα κι έχει σκοπό, κατ’ αυτή, να «γυρίσει τη χώρα μας στο παρελθόν».

«Αντίθετα με τον Τραμπ, δεν θα γίνω ποτέ κολλητή δικτατόρων», είπε εξάλλου, υποσχόμενη από τη μια ότι θα συνεχίσει την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία και στο Ισραήλ κι από την άλλη ότι θα εγγυηθεί την «αυτοδιάθεση» των Παλαιστινίων.

Μίλησε ακόμη περί μεταρρύθμισης του «παρακμασμένου» συστήματος μετανάστευσης των ΗΠΑ, καθώς και για οικονομικό μοντέλο που θα επιτρέπει «σε όλους να πετύχουν», ανήγγειλε μειώσεις φόρων «για τη μεσαία τάξη», ενώ υποσχέθηκε πως θα εγγυηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε όλη τη χώρα.

Προφανώς, αυτό που επιδίωκε η Κάμαλα Χάρις δεν ήταν να παρουσιάσει το πρόγραμμά της λεπτομερώς, αλλά μάλλον να πείσει τους Αμερικανούς πως είναι ικανή και έτοιμη να αναλάβει την προεδρία.

Υποσχέθηκε να γίνει πρόεδρος που «θα μας ενώσει όλους», θα «κυβερνά και θα ακούει», θα είναι «πρακτική» και «ρεαλίστρια», που έχει «κοινή λογική» και πάνω απ’ όλα «μάχεται για τους Αμερικανούς».

Η ομιλία της άλλαξε αισθητά τον τόνο στο συνέδριο των Δημοκρατικών, που από τη Δευτέρα διεξαγόταν σε ατμόσφαιρα που παρέπεμπε σε γιορτή.

Μεγάλο μέρος των συνέδρων που πήγαν στο Σικάγο από όλες τις αμερικανικές πολιτείες είχαν ντυθεί στα λευκά. Το χρώμα αυτό, ταυτισμένο με πολιτικούς αγώνες των γυναικών, προφανώς επελέγη για να εκφραστεί η ελπίδα τους πως θα δουν την κυρία Χάρις να γίνεται η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, νικώντας τον Ντόναλντ Τραμπ την 5η Νοεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πλέον στην υποψήφια των Δημοκρατικών βραχεία κεφαλή έναντι του κ. Τραμπ στις προθέσεις ψήφου σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό όμως κάθε άλλο παρά αποτελεί εγγύηση της νίκης της, 74 ημέρες πριν από την ψηφοφορία, που θα κριθεί, όπως ακριβώς και το 2016 και το 2020, σε μια φούχτα πολιτείες-κλειδιά.

Άλλωστε η προεκλογική εκστρατεία έχει σημαδευτεί ήδη από θεαματικές ανατροπές. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, οι Αμερικανοί είδαν τον νυν πρόεδρό τους Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείπει την κούρσα και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ να γλιτώνει για μερικά εκατοστά όταν διαπράχθηκε απόπειρα δολοφονίας του.

Και η τράπουλα δεν αποκλείεται να ανακατευτεί κι άλλο σήμερα. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ο νεότερος ετοιμάζεται να αποσυρθεί και να ταχθεί υπέρ του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου.

«Δεν είμαστε το φαβορί», τόνισε ο Νταν Κάνινεν, στέλεχος της εκστρατείας της κυρίας Χάρις, σε εκδήλωσε που οργάνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο κ. Τραμπ από την πλευρά του συνέχισε τα δικά του φραστικά πυρά εναντίον της αντιπάλου του, που κατ’ αυτόν έχει σκοπό να φέρει τον… «κομμουνισμό» στη χώρα.

 

Scroll to Top