Φωτιά στην Αττική

Ευθύμης Λέκκας: Ποιοι είναι οι λόγοι που ξέφυγε η πυρκαγιά στην Αττική παρά την άμεση επέμβαση

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που επικρατεί στην Αττική όπου μαίνεται η φωτιά δυσχεραίνει, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, το έργο της πυρόσβεσης.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» και εξήγησε τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον μεγάλο αυτό βαθμό δυσκολίας.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τον βαθμό δυσκολίας της φωτιάς στην Αττική

«Πρώτον έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα ξηρασίας λόγω της ανομβρίας που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα και αυτό δημιούργησε εξαιρετικά εύλεκτες συνθήκες.

Δεύτερον έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες που βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Τρίτον έχουμε ανέμους οι οποίοι έχουν εμφανιστεί πρόωρα στην περιοχή του Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας καθώς τα μελτέμια έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα.

Έχουμε τέταρτον μορφολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, έχουμε δηλαδή ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο που εμποδίζει την κατάσβεση και από την άλλη πλευρά διευκολύνει την ανάπτυξη της πυρκαγιάς. Έχουμε να κάνουμε με όλους αυτούς τους παράγοντες οι οποίοι συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ», τόνισε.

Ευθύμης Λέκκας: Γιατί οι αρχές δεν μπόρεσαν να σβήσουν την φωτιά παρά την άμεση κινητοποίηση

Ερωτηθείς γιατί οι αρχές δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την φωτιά παρόλο που κινητοποιήθηκαν άμεσα, εξήγησε ότι αυτό συνέβη λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν μετά την ανάπτυξη της πυρκαγιάς.

«Η θερμοκρασία και οι άνεμοι ενισχύονται επιθετικά μόλις αναπτυχθεί λίγο η πυρκαγιά, γιατί επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό δημιουργεί ένταση στους ανέμους και τεράστιες δυσκολίες στο να κατασβεστεί η φωτιά», πρόσθεσε.

Είπε μάλιστα ότι παρότι οι Πυροσβεστικές αρχές έφτασαν στο σημείο μέσα σε πέντε λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί η πύρινη λαίλαπα.

Scroll to Top