Επίθεση στο Ισραήλ
Επίθεση στο Ισραήλ/ Twitter

Al Arabiya: Ίσως αύριο ή την Παρασκευή η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για ένα πιθανό νέο κύμα επιθέσεων με στόχο το Ισραήλ, από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τη δολοφονία κορυφαίων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Όπως δήλωσαν στο αραβικό δίκτυο Al Arabiya πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η ιρανική επίθεση ίσως εκδηλωθεί αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Αν και παραμένει ασαφές πώς ακριβώς θα χτυπήσει το Ιράν το Ισραήλ, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι σίγουρο ότι επίκειται η επίθεση και οι τελευταίες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι μπορεί να καθυστερήσει μέχρι αύριο ή μεθαύριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει το Ιράν και το Ισραήλ ότι η σύγκρουση δεν πρέπει να κλιμακωθεί, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Έχουμε εμπλακεί σε έντονη διπλωματία με συμμάχους και εταίρους, μεταφέροντας αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Έχουμε κοινοποιήσει αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ»

Ερωτηθείς πόσο θα μπορούσε να αντέξει η Χεζμπολάχ σε έναν νέο εκτεταμένο πόλεμο με το Ισραήλ, ένας αξιωματούχος είπε ότι θα διαρκέσει περισσότερο από όσο θα μπορούσε να αντέξει η τρέχουσα άμυνα του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε χθες (6/8) για μια «ισχυρή και αποτελεσματική» απάντηση στο Ισραήλ και είπε ότι η οργάνωση θα ενεργήσει είτε μόνη, είτε με τους περιφερειακούς συμμάχους της. Θα περιμένει όπως είπε την κατάλληλη στιγμή για να απαντήσει, αλλά δεν αναφέρθηκε στη μορφή ή το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης.

Όλες οι διεθνείς προσπάθειες για να πειστεί η Χεζμπολάχ να μην απαντήσει είναι μάταιες, είπε. «Όποιες και αν είναι οι συνέπειες, η αντίσταση δεν θα αφήσει αυτές τις ισραηλινές επιθέσεις να περάσουν ατιμώρητες», είπε σε τηλεοπτική ομιλία, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό. «Η απάντησή μας, Θεού θέλοντος, θα είναι ισχυρή, αποτελεσματική και επιδραστική».