Βουλή

Βουλή: Πέντε κόμματα αναμένεται να καταθέσουν αίτημα σύγκλησης Επιτροπής Θεσμών ώστε να ζητηθεί το πόρισμα της Δικαιοσύνης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Αίτημα να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναμένεται να καταθέσουν, απόψε πέντε κόμματα, προκειμένου να ζητηθεί η διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου των στοιχείων της δικογραφίας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και να συζητηθεί.

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει το σχετικό αίτημα, ενώ προ ολίγου η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προανήγγειλε ότι στην πρότασή της αυτή από το βήμα της Ολομέλειας, συμφώνησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά.

Σε δηλώσεις της, η κα Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Αλέξη Χαρίτση οι οποίοι εξέφρασαν την ομόθυμη υποστήριξη τους στην πρότασή της.

«Όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου» είπε και ενημέρωσε ότι μέχρι να τελειώσει η σημερινή ημέρα, θα κατατεθούν τα αιτήματα και από τις πέντε Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένη διότι τα δημοκρατικά αντανακλαστικά λειτούργησαν με τρόπο που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο της συγκάλυψης» ανέφερε.

Κατέληξε ότι θα ζητηθεί η άμεση σύγκληση της Επιτροπής μέχρι την Παρασκευή, οπότε η Βουλή παραμένει ανοιχτή.

Το αίτημα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

«Η έκδοση του Πορίσματος και η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα που διεξήχθη, τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε και τελικά για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε. Αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη που παραπέμπει σε συγκάλυψη των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών για αυτή την δυσώδη υπόθεση.

Αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η ύπαρξη ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και σε άλλα κυκλώματα, να προχωρούν σε “νόμιμες” και παράνομες επισυνδέσεις -με βάση το δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”- οι οποίες μένουν στο “σκοτάδι” και τελικά στο απυρόβλητο.

Θυμίζουμε ότι παρόμοια ήταν η κατάληξη και στην υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναδεικνύονται, επίσης, τα όρια της “ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας”, η ηγεσία της οποίας διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, το ΚΚΕ ζητά τη διαβίβαση στη βουλή του Πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης».

Scroll to Top